Fenntartható és egészséges táplálkozási javaslat
2024. márc. 6., WWF

Tányérunkon a változás. A részletekért kattints!

„Váljunk tudatos fogyasztókká!

  • Tudjuk meg, honnan származik, amit megeszünk! Kérdezzünk rá a boltban és a kereskedőknél, honnan szerzik be termékeiket.
  • Támogassuk azokat a vállalkozásokat, amelyek feltüntetik termékeik összetevőit és származását.
  • Ha egy vállalat nem hajlandó fenntartható összetevőket használni, akkor gondoljuk végig, tudunk-e másik márkától vásárolni.
  • Ha halat vagy húst eszünk, próbáljuk meg kideríteni, mivel etették az állatot, hiszen „az vagy, amit megeszel”.
  • Vegyünk olyan élelmiszereket, amelyek tanúsítottan fenntartható helyről származnak.
  • Támogassuk a kis- és helyi gazdákat, és figyeljünk oda, hogy korrekt árat fizessünk nekik.”

„A Livewell-étrend egy Közép-Európára szabott, rugalmas táplálkozási koncepció, amely megfelel a tápanyagbeviteli ajánlásoknak, közben karbonlábnyomunkat is csökkenti, és költségei nem magasabbak a jelenlegi költségszintnél.

A Livewell-étrend a jelenlegi táplálkozási szokásokhoz képest nagyobb mennyiségben tartalmaz zöldségeket és halat, emellett jelentősen több hüvelyes, illetve mogyoró- és dióféle fogyasztását irányozza elő annak érdekében, hogy kompenzálja az alapvetően állati eredetű élelmiszerekben található fehérje, szelén, foszfor, niacin, magnézium, vas és cink, valamint B1-, B2- és B6-vitamin mennyiségét. A magas karbonlábnyom miatt ez az étrend kevesebb húst és hentesárut tartalmaz, az eredeti étrend kb. 20%-át. A tej és tejtermékek fogyasztása is csökkent, átlagosan 44%-kal. A tojásnak alacsonyabb a környezeti hatása, viszont gazdag fontos tápanyagokban, ezért nagyobb mennyiségben is fogyasztható. Egy olyan elérhető és megfizethető táplálkozási forgatókönyvet mutatunk be, amely elsődlegesen az éghajlatváltozási céloknak való megfelelést helyezi előtérbe, de megfelel a tápértékekre vonatkozó kritériumoknak is.”