Vegetáriánus tinik
2020. márc. 5., Henter Izabella

Sok tinédzser, különböző megfontolásokból a vegetáriánus étkezési módot választja.Többek között, mert így fejezi ki, hogy sajnálja az állatokat, mert máshogy akar viselkedni, mint a többiek, mert fogyni akar, mert olyan híreket olvasott, hogy ezzel csökkenteni lehet a környezetszennyezést, mert bizonyos, számukra szimpatikus vallási irányzatok ezt tartják fontosnak...Tudtad? 

A legfőbb vegetáriánus irányzatok:

Vegán - szigorú vegetáriánus: kizárólag növényi eredetű táplálékok fogyasztását ismeri el. Alapjául a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és diófélék szolgálnak, a húsok, halak, tojás, (méz) illetve baromfifélék teljes kiiktatása mellett.

Makrobiotikus: az étrend gerincét teljes értékű, teljesőrlésű gabonafélék alkotják, amelyek a diéta szintjétől függően kiegészülnek, zöldségfélékkel, hüvelyesekkel.

Lakto-vegetáriánus: növényi eredetű élelmi-nyersanyagok mellett megengedi a tejés a tejtermékek fogyasztását.

Lakto-ovo-vegetáriánus: az étrendben az előzőeken kívül tojás fogyasztása islehetséges.

Szemi-vegetáriánus: a fogyasztható állati eredetű élelmi-nyersanyagok köre bővülbaromfihússal és hallal.

Jó vagy rossz, ha vegetáriánus egy teenager?

Ha egy tini a vegetáriánus étkezési módot választja, annak lehet pozitív és negatív következménye is. Ők több zöldséget, gyümölcsöt és kevesebb édességet és sós nasit esznek. A kutatások azt is alátámasztják, hogy a vegetáriánus tinik között gyakoribb a túlzott diétázás, a falási rohamok és az ön hánytatás, ami fiatalokat fokozott veszélyeknek teszi ki.

Minél inkább megszorítod az elfogyasztott ételek választékát, (pl. vegán) annál inkább ki vagy téve annak, hogy a  B12-, D vitamin- és a kalciumszint alacsony lesz szervezetedben.

A szigorú étrendnél kialakulhat még A, C, E vitamin, valamint vas, cink és szelén hiány is.
Ilyen esetben funkcionális/dúsított élelmiszereket használhatsz a pótolásra: 

Napi 1 adag vitaminokkal kiegészített reggeliző pelyhek 
Napi 3 adag dúsított szója, rizs vagy mandulatej

Mit tegyél, ha eldöntötted, hogy vegetáriánus leszel?

Ha nagyon tuti vagy benne, hogy ezt az étkezési módot akarod követni, tedd meg a következőket:Azzal együtt, hogy a legtöbb szülő megretten, amikor megtudja, hogy csemetéje vegetáriánus lett, mondd el otthon.

Avasd be a gyermekorvosodat/háziorvosodat döntésedbe és kérd ki tanácsát.

Kérd meg szüleidet, segítsenek abban, hogy egy regisztrált dietetikus ellenőrizze, elegendő és megfelelő-e az étrended, ami biztosítja a gyors növekedéshez szükséges anyagokat szervezeted számára.

Keress hiteles forrásokat és konzultálj szakemberrel, kérj szakszerű könyveket, recepteket.

Néhány plusz tipp, hogy egészséges maradj vegetáriánus táplálkozás mellett.

*.A tejet, tejterméket tojást fogyasztók, akik a vörös húsokat (marha, disznó, borjú, birka, bárány) hagyják ki és még halat, baromfihúst is esznek megfelelő arányban, bizonyosan nem szenvednek hiányt semmilyen tápanyagban.
* Legyen 3 fő és két kicsi étkezésed naponta.
* Ne csökkentsd le drasztikusan ételeid zsiradék tartalmát. (A szervezetnek szüksége van zsírsavakra, ezért fogyassz rendszeresen növényi olajat, és tejtermékeket.)
* Óvatosan az édességekkel, a cukorral, a mézzel! 
* Fedezd fel a mozogás, sport örömét! 
* Ellenőrizd rendszeresen testsúlyod és magasságod változását.
* Fontos, hogy naponta egyél minden étel csoportból megfelelő adagot: 9-11 adag a teljesértékű gabonákból, kenyerekből, rizsből, tésztákból, ideális 5 adag zöldség és gyümölcs ill. kombinációjuk, 2-3 adag hüvelyes, babféle, mogyorófélék,olajos magvak, ill. fehérje helyettesítőt 3-5 adag tejterméket vagy alternatíváikat.
* Megfontolandó, hogy naponta szedj valamilyen komplex multivitamin- és nyomelem készítményt. Rendszeres labor kontroll és orvosi vizsgálat javasolt.
* Olvasd az élelmiszerek címkeszövegeit, hogy mit tartalmaznak, és rendszeresen járj kontrollra, ellenőrizni, hogy megfelelőek-e az értékeid.
(A képek az Új Diéta újságból származnak.)