10 Tipp Kamaszoknak
2020. márc. 25., Henter Izabella

10 tipp kamaszoknak evésről, ivásról, mozgásról

1. Enni jó!
Fedezd fel az ízeket, próbálj ki minél többféle ételt!
Ülj együtt asztalhoz családoddal, barátaiddal! Próbálj meg te elkészíteni valami finomat!
„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek…” (Arany J. Családi kör)

2. A reggelit ne hagyd ki!
Az éjszakai alvás után, testednek szüksége van energiára. Jó, ha magas szénhidrát tartalmú ételt választasz, például: kenyér, péksütemény, reggeli cereáliák (müzli, corn flakes) tejjel, gyümölcs.
A kihagyott étkezések, különösen a reggeli, erős éhségérzethez, kontroll nélküli faláshoz vezethet.
Ha kimarad a reggeli romlik a koncentráció-képességed.

3. Egyél minél többféle ételt!
A naponta elfogyasztott sokféle étel biztos recept az egészséges táplálkozáshoz.
Jó minőségű fehérjére, zsiradékokra, szénhidrátokra és 40 féle vitaminra, ásványianyagra van szükséged az egészséged fenntartásához. Egyetlen étel sem tartalmazza mindegyiket. Nincsen jó és rossz táplálék, nem kell kedvenceidet sem kiiktatnod.

Feltétlenül győződj meg róla, hogy az elfogyasztott ételek széles választékával eléred a helyes egyensúlyt. Minden esetben legyen ez is szempont választásodnál!

Már a rómaiak is megfogalmazták: Varietas delectat - A változatosság gyönyörködtet.

4. Alapozz a szénhidrátokra!
Ezek az ételek látnak el energiával, vitaminokkal és ásványianyagokkal.
A magas szénhidrát tartalmú ételek közé tartoznak a tésztafélék, kenyerek, pékáruk, reggeliző pelyhek, gyümölcsök, zöldségek. Igyekezz minden étkezéskor fogyasztani belőlük, mert a napi energiád fele ezekből kell származzon!

5. Ahányszor csak tudsz, egyél zöldséget, gyümölcsöt!
Gyümölcsöt és zöldséget beiktathatsz a fő étkezések és a nassok idején is.
Ezek a nyersanyagok látnak el vitaminokkal, ásványianyagokkal és rostokkal. Akár minden étkezésnél ehetsz zöldséget, gyümölcsöt. Ideális esetben napi öt alkalommal: nyersen, ivólének, salátának, köretnek, nassnak.

6. Zsíros tények.
Az egészsége érdekében mindenkinek szüksége van zsiradékokra, de túlzott fogyasztásuk, különösen a telített zsíroké ártalmas lehet. Telített zsírokat tartalmaznak a magas zsírtartalmú tejek, tejtermékek, piték, zsíros, krémes sütemények, zsíros húsok, felvágottak. Figyelj oda az egyensúlyra, gondold meg jól, mikor, mit választasz. Ha zsírokban gazdag volt az ebéded pl. sült krumpli vagy kirántott étel, vacsorázz valami könnyű, zsírszegényet!

7. A jól megválasztott nass is lehet egy kis étkezés.
A napi 3 fő étkezés mellett, az 1-2 kis étkezéssel, tízóraival, uzsonnával, nassokkal energiát viszünk be szervezetünkbe. Amikor csak bekapsz egy-két falatot, akkor is törekedj változatosságra, válassz minél többféléből: nyers gyümölcs, zöldség, szendvics, 100%-os gyümölcslé, zöldséglé, kefir, joghurtok, pirítós, mogyoró, dió, műzliszelet, sajt, alacsony só-, cukor- és zsírtartalmú kekszek, sütik, burgonyaszirom, Ne feledd: a kis étkezés, az kis adag és minden nap más!

8. Szomjoltás.
Sok folyadékra van szükséged, hiszen testünk több mint fele víz. Naponta legalább 6-8 pohár vizet kell meginni, ha meleg van, sportolsz, vagy lázad van, akkor jóval többet. A víz, vagy akár a hideg, sovány tej is jó szomjoltó.

9. Törődj fogaiddal!
Naponta 2x moss fogat. Ne majszolj és iszogass egész nap magas keményítő- és cukor tartalmú ételeket, italokat, mert elősegítik a fogak romlását.

10. Mozdulj magadért, ne lazsálj!
Az egészséges szívnek és csontoknak szüksége van a mozgásra. Keress olyan mozgásformát, amit szeretsz, amiben jól érzed magad, és nem hagyod könnyen abba. A túl sok kalória és a tunyaság következménye az elhízás. Már a közepes fizikai aktivitás is segít elégetni az extra kalóriákat. Nem kell atlétává válnod, hogy elkezdj valamilyen sportot, rendszeres mozgást.

Havonta mérd meg súlyodat és ellenőrizd, hogy az egészséges tartományban vagy-e!