Fortnite éjjel-nappal
2024. máj. 2., Fliegauf Gergely

A szülők gyakran szembesülnek azzal, hogy nem értik azt, amit a gyerekük mond nekik, pedig a gyerek néha nagyon fontosat akar közölni. Ha nem ülünk le mellé, és nem kísérjük végig a kalandot, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy elveszítjük a fonalat. A gyerek pedig azt hiszi, hogy minden, amit mond, az magától értetődik.

A szülők másik kissé kínos meglepetése az, amikor belátják, hogy a gyermekük bizonyos dolgokhoz sokkal jobban ért, mint ők. Velem már többször fordult elő, hogy a lányom vagy a fiam mondta meg, hogy egy bizonyos appot hogyan kell használni a mobilomon. Azt vettem észre magamon, hogy a büszkeségemet bántja, hogy a gyermekem okosabb, mint én. Persze ebben az is benne van, hogy én magam félek a megöregedéstől, és látom, hogy nem bírom utolérni magam.

A Fortnite egy online TPS (third person shooter – harmadik személyes lövöldözős játék, amikor a játékos kívülről látja magát) videójáték, amelynek a legnépszerűbb változata a Battle Royale. Ebben az üzemmódban száz játékos áll össze a világ minden részéről és többnyire egymás ellen harcol, amíg csak egy marad talpon. A játék közben lehet nézni egy kisebb térképen, hogy hol vagyunk éppen, és azt is lehet látni, hogy mennyire közeleg a vihar (storm). A viharmentes övezet egyre szűkül, ezért a játékosok arra kényszerülnek, hogy közelharcba kerüljenek, ugyanis a viharban sebződnek (damage), és egy idő után lemegy a HP-jük (az életerejük), és ugyanúgy kiesnek, mintha egy másik játékos végzett volna velük. Egy játék – a helyezéstől függően – akár negyven percig is eltarthat. A fiam egyből közbeszólna itt, hogy a Fornite valójában nem csak egy TPS, mert építkezni és felfedezni is lehet benne, továbbá túl is kell élni, mint például a Slither.io-ban. (Az én gyermekeim legelőször a Slither.io-val ismerkedtek meg, amiben egy kígyóval kell felfalni a többi kígyót. Ők így léptek be az online játékok birodalmába.)

A YouTube-on sok gamer videó van, amelyekben azt ecsetelik, hogy egyes helyzetekben mi a legjobb megoldás, vagy arról beszélnek hosszasan, hogy miket vásároltak a játékon belül, és mennyire elégedetettek.

A majdnem tíz éves kisfiam gyakran játszik a Fortnite-tal, YouTube gamer toturiálokat is néz, és néha ilyen szövegeket ereszt meg nekem:

- Apa, tudod, mi a legódzsébb szkin?

- Utálom defákat!

- Megbeszéltük a brókkal, hogy toljuk trájhárdba!

- Túrjuk le ezt a team-et!

- Enyém a mítik!

- Sznájpolnak!

A fenti mondatok közt vannak olyanok, amelyeket nem lehet egyszerűen elmagyarázni, hanem kész tudomány áll mögöttük, egy olyan világ, amelyet leginkább a tini fiúk ismernek.

Folytatjuk a SZÓTÁRral!