2012 felvételi
2012. jan. 23., Szerkesztőség

Intézményi keretszámok, képzési költségek frissen a kormányzati portálról átvéve.

2011. december 23-án fogadta el az Országgyűlés az új felsőoktatási törvényt. A jogszabályban meghatározták a lehetséges finanszírozási formákat is. A felvett hallgatók három kategóriába kerülhetnek, teljes állami ösztöndíj esetén a teljes költséget, rész-ösztöndíj esetén pedig a képzés 50 százalékát állja az állam. Az önköltséges hallgatók pedig igénybe vehetik a “Diákhitel II” konstrukciót, ami keretében jelentős kamattámogatást kaphatnak - ismertette Hoffmann Rózsa.

2012-ben minimum 240 pont kell a bejutáshoz a korábbi 200-hoz képest, e fölött mindenki felvételt nyerhet.

33 927 fő kerülhet be teljes állami ösztöndíjjal alapképzési és osztatlan egységes képzésre, 50%-os támogatással pedig 15 550 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az államilag támogatott mesterszakokra felvehető hallgatók létszáma 19 600 fő. A gazdasági, társadalomtudományi, bölcsész- vagy jogi területeken csökkent leginkább az államilag finanszírozott hallgatói létszám.

A felsőoktatási törvény rendelkezései alapján a tanulmányaikat 2012 őszén kezdő hallgatók esetén lehetőség lesz pályakövetési szerződés kötésére. Aláhúzta, hogy a jelenlegi hallgatók a mostani feltételek mellett folytathatják tanulmányaikat a finanszírozás tekintetében is.

Idén már központilag határozzák meg a szakos és az intézményi keretszámokat, amiket itt nézhettek meg.

Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012. szeptemberben induló képzésekről intézményenként, szakonként, költségekkel, ösztöndíj lehetőségekkel. (9,48 MB .pdf dokumentum az összes intézmény adatával)