„A sikernek nincs titka...
2017. ápr. 27., Herr Nikoletta

a sikernek oka van…"

Hihetetlen, hogy a sikeres teljesítmény alapjául szolgáló tanulást élvezni is lehet? Pedig állíthatom, hogy legtöbbször az magán az egyénen múlik.

Mondhatnánk úgy is, hogy az „Emberen” múlik, de ez inkább eltávolít az adott egyéntől és személytelenné válik. Márpedig ez személyes ügy. Miért is? Azért, mert véleményem szerint ahhoz, hogy a tanulást élvezzük, három alapvető dologra van szüksége mindenkinek: önmagunk becsülése, vágy a tudásra és nem utolsó sorban jó és hatékony módszerekre, amiket tanulási technikáknak, tanulási stílusoknak, tanulási módszereknek szoktak hívni. Bizonyára sokan vannak, akik úgy érzik, hogy ismerik a hatékony tanulás titkát, hogy nekik már nem lehet és nem is kell fejlődniük, nem hisznek abban, hogy képesek valamire, hogy képesek változtatni a már berögzült viselkedésükön. Ők bizonyára nem is szeretnének változni. Kételkedni azonban jó. Mindenben, így magunkban is. Sőt, kételkedni ajánlatos is. A hitetlenkedés gondolkodásra sarkall, új ötletekhez vezet, a személyiséget fejleszti, serkent és felüdít. Jutalmunk a csodálkozás. Csodálkozni pedig jó, sőt van, aki szerint szinte gyönyörködtet.
A hitetlenkedésünk és kételkedésünk másik, nem elhanyagolható következménye az, hogy észrevesszük hibáinkat. Hibázunk? Ez lehetőséget ad a további munkára! Hibáinkat felfedezni nem könnyű, hiszen a gyanakvásunkon túl figyelmesnek is kell lennünk. De mennyire tudunk odafigyelni dolgokra? Mennyire tudunk nemcsak nézni, hanem látni is? Nem könnyű eligazodni a világban. És az is igaz, hogy hibáink miatt sok kellemetlen percet élhetünk át. De hibázni nem egyértelműen rossz dolog. Nem jó, de nem is rossz dolog, hanem életünk, és ezzel együtt leginkább a tanulási folyamat természetes része. Szüntelen tévesztéseink révén sajátítunk el új és új ismereteket, képességeket fejlesztünk ki és készségeket alakítunk ki. Olyan tapasztalatokat nyerünk, ami által bölcsebbé válunk és a jövőbeli hibáink számát is csökkentjük.
És nem utolsó sorban, de meg kell említeni azt is, hogy amikor belemegyünk új és ismeretlen helyzetekbe, akkor alapjaiban a kreativitásunkat mozgósítjuk. Ez a képesség segít abban, hogy új és új megoldási módokat keressünk és próbáljunk ki – olykor kudarcok árán is -, amely képesség segítségével óriási eredményeket lehet elérni.
Aki a kreativitás, a tehetség fejlesztésére, tanulási technikák tanulására vállalkozik, arra pompás szórakozás vár…
Kételkedtek?  Aki igen és bővebben szeretne erről a témáról olvasni, annak ajánljuk Deli Éva-Buda Marianna : Tanulástanítás? Élvezetes tanulás című könyvét, mely a Dinasztia Tankönyvkiadónál jelent meg. És várjuk észrevételeiteket, gondolataitokat. 
Kételkedjetek a leírtakban…

Fórum