Óraátállítás
2024. ápr. 3., Dr. Klujber Valéria

Megint megvolt. Biztos hogy annyira szörnyű?

Régen még nem volt muszáj szidni az átállítást. 2010-ben még arról írtak az újságok, hogy milyen sokat spórolunk vele.

 „Mintegy hatmilliárd forinttal csökkent a nyári időszámításnak köszönhetően az áramfelhasználás költsége, a fogyasztás így 120 gigawattórával kevesebb, mint átállás nélkül lenne. A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.”

Másutt így írták: „Az adatok alapján évente 100-120 ezer megawattórát lehet megspórolni. Ez 30-40 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletét fedezi, országosan 4-5 milliárd forintos megtakarítást hoz a nyári óraátállítás”

Azért ez szerintem nem rossz, lehet, hogy megérné. A költségek leginkább a közlekedési és más ágazatok informatikai rendszereiben jelentkezik. Ez nem tudni mennyi lehet.

Az biztosan nagy bonyodalmakkal (és így költségekkel, veszélyekkel) járna, ha Európa országai nem egységesen kezelnék az átállítást.

Rengeteget lehet olvasni a biológiai működésünkre vonatkozó hatásairól. Szerintem ennél sokkal nagyobb gond, hogy hét közben és hétvégén teljesen eltérő az életritmusunk (ki kel fel korán szombaton, ha nem muszáj?). És ez az ingadozás biztosan több, mint egy óra.

Közismert, hogy változó műszakban végzett munka (három műszak) nem egészséges. De még ehhez a tényleg brutális ingadozáshoz is hozzászoknak az emberek.

Biztos, hogy olyan nagy dolog megszokni egy óra eltérést? Feltehetően nagyok az egyéni különbségek.

Te hogy vagy ezzel?