Ha a szerelmed sokkal idősebb nálad...
2024. máj. 9., Várnai Dóra

Elég gyakran előfordul, hogy valaki egy nála néhány évvel fiatalabb vagy idősebb partnerrel jár. A korkülönbség általában nem nagy dolog, plusz-mínusz 3-4 év nem jelent gondot. Néha nem a kor számít, hanem, hogy két ember hasonló érettségi szinten legyen.

Ugyanakkor a szembeötlően nagy korkülönbség (pl. egy 17 éves lány egy 35 éves férfival jár, vagy egy 16 éves srác egy 30-as nővel) több dolog miatt is elgondolkodtató.  

Miért vonzó egy idősebb partner?

Sokan úgy érzik, hogy különleges dolog egy sokkal idősebb partnerrel járni. Mintha az érettebb partner mellett felnőttebbnek látszana. Egy idősebb partnernek lehet, hogy több pénze van, mert már dolgozik, vagy van saját lakása, autója és ezért függetlenebb. Hozzá bármikor fel lehet menni, nem kell a szülők jelenlétét elviselni. Ezen kívül más programokat kedvel és néha vonzó lehet, ha valaki nem tipikus fiatal módjára tölti a szabadidejét pl. be lehet vele ülni egy étterembe vagy képes megszervezni egy utazást.

Mi azzal a baj, ha egy idősebb partnerem van?

A következő dolgokra érdemes odafigyelni, ha a barátod vagy barátnőd sokkal idősebb nálad:

  • Hatalom: a korkülönbséggel együtt az erőviszonyok is lehetnek egyenlőtlenek köztetek, különösen, ha eltérő életszakaszban vagytok. Például lehet, hogy te most felvételizel, a másik pedig már évek óta dolgozik. Az idősebb személy néha a fiatalabb helyett beszél vagy dönt egy adott helyzetben. Ezért a fiatalabb nehezebben tudja elmondani a véleményét, vagy olyan, mintha az nem számítana ugyanolyan mértékben. Különösen, ha párkapcsolati kérdések merülnek fel (pl. én ezt jobban tudom, mert már átéltem hasonlót, de te még nem…). Persze nemcsak a kor miatt lehet erőviszonybeli különbség, hanem például a nagyon eltérő anyagi helyzet miatt is.
  • Szexuális érettség: A szexuális elégedettség egyik fontos forrása, hogy a saját tempódban fedezd fel a dolgokat és semmi olyat ne tegyél, amire még nem állasz készen. Ha nagy a korkülönbség, akkor esetleg a másik fél tapasztaltabb, és olyan dolgokat akar, amire a fiatalabb még nincs felkészülve. Az pedig nincs rendben, ha valaki nyomás hatására fekszik le valakivel.
  • Jogi dolgok: a szexuális kapcsolat és az életkor vonatkozásában jogszabályok is érvényben vannak. Hazánkban a szexuális kapcsolatba való beleegyezés korhatára 12, illetve 14 év. Ezt azt jelenti, hogy ha betöltötte a 12 évet, akkor szabadon létesíthet szexuális kapcsolatot 12-18 éves személlyel. Amennyiben valaki betöltötte a 14 éves életkort, szabadon dönthet, hogy kivel, mikor és hogyan létesít szexuális kapcsolatot. 14 év alatti személlyel létesített szexuális kapcsolatnak azonban jogi következményei vannak:

szexuális visszaélés: Ha az idősebb fél 18 év feletti, a fiatalabb pedig 12-14 év közötti.

szexuális erőszak: Ha az idősebb fél 18 év feletti, a fiatalabb pedig 12 év alatti.

  • A szeretői viszony: Az idősebb partnernek sajnos nagyobb valószínűséggel van már kapcsolata, lehet, hogy éppen házas vagy volt hosszan tartó, komoly kapcsolata. Ha egy meglévő kapcsolat mellett akar veled találkozgatni, az még rosszabb helyzet, amiben nagy valószínűséggel meg fogsz sérülni.

Ha egy nálad sokkal idősebb nővel vagy pasival találkozgatsz, fontos, hogy feltedd magadnak a következő kérdéseket:

  • Ebben a kapcsolatban én és a partnerem egyenrangúként veszünk részt vagy úgy tűnik, mintha neki lenne több tudása, pénze, fontosabb tapasztalatai, hangsúlyosabb véleménye? 
  • Mi motiválja az idősebb barátomat, barátnőmet, hogy velem legyen, miért engem választott? Miért nem egy vele hasonló korú emberrel akar beszélgetni, programot csinálni? Talán azért, mert a saját korcsoportjával nem találja meg a hangot és ezért akar a fiatalabbaknál bevágódni?
  • Az idősebb barátom/barátnőm számára fontos az, hogy nekem mi a legjobb (pl. lehet, hogy a 30-as barátnő már gyereket szeretne, de a 17 éves fiúnak nyilván nem ez a vágya).