5. Stratégia: Először érts, utána értesd meg magad!
2021. szept. 7., Brockhauser Ildikó

Volt már részed olyan élményben, amikor valaki kioktatott, oda sem figyelt rád, meg sem értette, amit mondasz, pedig neked nagy szükséged lett volna arra, hogy igazán végighallgassanak?

Te hogyan figyelsz oda másokra? Milyen módokon próbálod magad megértetni? Céljaid eléréséhez szükséged van hatékony kommunikációs stílusra is!

Tudod mi a céltévesztés, a kudarc és az eredménytelenség egyik fő oka? A nem megfelelő kommunikáció. Ha szeretnél megrendelni egy terméket, de rossz paramétereket adsz meg a rendelésben, akkor nem fogod megkapni azt, amire vágysz. Hasonlóképpen, hiába adod le jól a rendelésedet, ha az eladó nem olvassa azt végig figyelmesen, szintén csalódni fogsz, amikor majd kibontod a postán érkezett dobozt. Egy orvos, aki nem hallgatja meg betegei panaszát, nem tud jó diagnózist felállítani, így nem fogja tudni meggyógyítani a praxisát felkeresőket és hamarosan bezárhatja a boltot. Ha úgy kezdesz hozzá az esszé megírásának, hogy nem érted a lényegét a feladatnak, akkor nem fogsz tudni jó munkát végezni.
Ahhoz, hogy céljaidat elérd, hogy együtt tudj működni másokkal, fontos, hogy megérts másokat.
Ebben segítségedre lehetnek a következők:
1. Ne csak a kimondott szavakra figyelj, hanem a hangsúlyra és a beszélő testbeszédére is!
2. Helyezkedj bele a másik nézőpontjába, ne a sajátodból próbálj okoskodni!
3. Törekedj arra, hogy megértsd a mondatok mögött húzódó érzelmeket és jelentéseket!

Amennyiben ezekkel az eszközökkel váltod fel érdektelenséged, versengésed, önközpontú hallgatásod és felszínes figyelmed másokkal való beszélgetéseid során, meglátod, mennyivel hatékonyabban tudsz majd együttműködni másokkal. Segítséget fogsz kapni céljaid eléréséhez és te is részt vehetsz a körülötted élők sikereiben.

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.