Elpirulás és elvörösödés
2024. febr. 20., Fliegauf Gergely

Egy 17 éves, az átlagosnál magasabb lányról lesz most szó, aki az utóbbi időben nem ment be az iskolába, mert azt gondolta, hogy mindenki arra figyel, hogy mikor pirul el. Az egész két évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik írásbeli feladat kapcsán felszólította a tanár, és az osztály előtt kellett beszélnie, és egyáltalán nem volt felkészülve erre.

Ő maga is tudta, hogy a feladata nagyon jól sikerült, de nem akarta az osztálytársai előtt elmondani, amit írt, csak hebegni bírt, és érezte, hogy az arca teljesen kipirul. Ettől kezdve, ha például a tornaórán a többiek előtt kellett valamit csinálnia, szintén elpirult; majd ebéd közben is egyre gyakrabban, ha rá figyeltek a beszélgetés közben. Egy idő után azt vette észre, hogy az egyik héten hétfőn, szerdán és pénteken pirul el, a másik héten kedden és csütörtökön. Ezeken a napokon félt, feszült volt, és minél jobban tartott attól, hogy elpirul, annál többször pirult el. A vége az lett, hogy nem ment be a suliba.

Mikor pirulunk el?

- Fenyegető vagy megszégyenítő helyzetben azt érezzük, hogy az arcunkat elönti a hőség, és úgy véljük, hogy ezt a többiek észreveszik, és még inkább lebénulunk. Történhet ez egy ártatlannak tűnő megjegyzésre vagy valamilyen nem várt felkérésre. A helyzet rendkívül kínos.

- Ha olyan dologra derül egyértelműen fény, amelyet el szerettünk volna titkolni a másik elől. (Például azt, hogy tetszik valaki, és folyton ő jár a fejünkben.)

- Az, hogy azt figyeljük, hogy mások észreveszik az elpirulást, csak fokozza a reakciót. Ördögi körnek is mondatnánk ezt.

- Mások akkor vörösödnek el, ha dühösek.

- Ha forró ételt eszünk, vagy italt iszunk. Ugyanez fordulhat elő a csípős ételekkel.

- Biztos észrevetted azt is, hogy vannak olyanok, akik testmozgáskor, sport közben teljesen vörösek lesznek.

- Ugyanez fordulhat elő a szaunában vagy síeléskor, azaz nagyon melegben vagy hidegben.

Mint látod, az első négy helyzet az, ami társaságban történik, rendkívül erős érzelem társul hozzá, és a többiek észreveszik, és megjegyzést is tehetnek rá. Olyan társaságban, ahol azt hisszük, hogy a többiek figyelnek minket, akár a csípős étel miatti elvörösödés is hasonló erős szégyent válhat ki. Sokan titkolni akarják az elvörösödést és reflexszerűen eltakarják az arcukat. Ezzel a mozdulattal el is árulják, hogy zavarban vannak.

Miért vörösödünk el?

Az elpirulás egy automatikus testi és érzelmi reakció, ami stresszhelyzetben vagy ijesztő körülmények között jelentkezik.

A szervezetünkben ebben a helyzetben adrenalin szabadul fel, amely kitágítja az ereket, és több vér áramlik a hajszálereinkbe is. Az arcunkon, a nyakunkon és a mellkasunkon vékonyabb a bőr, és ott ez a reakció jobban látszik. Egyeseknek a fülén látszik ez kifejezetten, másoknak a nyakán esetleg foltokban. Ez egyénenként rendkívül változó.

A folyamat mögött az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” reakció áll (angolul fight or flight). Ez egy rendkívül összetett testi jellegű válasz a fenyegetésre. Az izmaink megfeszülnek, szaporább lesz a szívverésünk, gyorsabban vesszük a levegőt, esetleg elhomályosul a látásunk és csengeni kezd a fülünk, az adott helyzet feletti ellenőrzésre nem tudunk összpontosítani.

Miért kell az elpirulással foglalkozni?

- Lehet, hogy egyre gyakrabban jelentkezik az elvörösödés, és egyre érzékenyebb leszel.

- Az is előfordulhat, hogy azt veszed észre, hogy kínosan ügyelsz arra, hogy milyen helyzetekben mi történik veled, és szinte kényszer alakul ki bizonyos dolgok elkerülésére, vagy éppen ellenkezőleg: valami rituálé végrehajtására annak érdekében, hogy helyt tudj állni. (Régebben a lámpalázas emberek néha lehúztak egy felest, hogy megszabaduljanak a feszültségtől. Ez hosszú távon egyáltalán nem hatékony megoldás.)

- Az elpirulás miatt olyan rosszul érzed magad, hogy elszigetelődsz, és nem akarsz emberekkel találkozni.

- Szélsőséges esetben az elpiruláshoz remegés és bevizelés is társulhat, ami csak tovább fokozza a helyzet kínosságát.

Ilyenkor általában sokkal mélyebben vannak az okok, amelyek kiváltják ezt belőled, és érdemes szakemberhez, pszichológushoz fordulni.

 Mit tehetsz te magad az elpirulás ellen?

- Furán hangzik, de itt is bejön a jó tanács: lélegezz mélyeket! A lassú belégzés csökkenti a vérnyomást, és megnyugszol.

- Fogadd el magad! A bölcs tudósok szerint túlbecsüljük az elpirulás negatív hatását. Úgy tűnik, hogy könnyebben nézünk el bizonyos dolgokat azoknak, akik elpirulásra hajlamosak.

- Mosolyogj vagy nevess, amikor megtörténik veled. Ezzel azt erősíted meg magadban, hogy azért nem dőlt össze a világ.

- Ha teheted, egy ilyen reakció után igyál hideg vizet. Ez segít abban, hogy megnyugodj.

- Kerüld el annak az embernek a tekintetét, aki miatt a legjobban zavarban vagy.

- Azt is megteheted, hogy minden kínos helyzetből tanulsz, és legközelebb ügyesebb leszel. Persze ez nem azt jelenti, hogy barátaidat teszed feketelistára.

- Ha gyakran zavarba jössz, lehet, hogy az is jó megoldás, ha nem kerülsz a figyelem középpontjába. Ne akarj túl sokat egyből. Az elpirulásról „le lehet szokni”, de nem azonnal.

- Ha a reakció mögött erős szorongás áll, akkor szakemberhez kell fordulni, mert nem biztos, hogy csak az elpirulással van problémád, hanem valami más is van a háttérben.

- Az általános stressz-kezelő technikák is hatásosak lehetnek: találj ki magadnak egy kellemes mantrát, jógázz, meditálj!

Nemi különbségek

Megfigyelted, hogy a lányok inkább elpirulnak, a fiúk pedig elvörösödnek? Ennek a magyar nyelvben külön jelentősége van, mivel nekünk két szavunk is van arra, hogy „red”. A „vörös, mint a cékla” és a „piros, mint a paradicsom” viszont egyértelműen az arc színére vonatkozik. Egészen pontosan arra a jelenségre, ha valaki zavarban van. Úgy tűnik, hogy a lányok többször szégyellik el magukat, tehát érzékenyebbek, de jobban is küzdenek meg a szégyen érzésével. A szégyen megélése és az ellene választott megküzdés terén azonban nincs nemi különbség, azaz a fiúk nem szégyentelenebbek, mint a lányok, ahogy azt régebben gondolták.