Móka, kacagás... tanulás
2023. szept. 15., Lapos Rebeka

Tanulni számtalan módon lehet. De először is találd meg azokat a csatornákat, amiken keresztül a leghatékonyabban jut el hozzád az információ: látáson keresztül, a hallásod útján, vagy ha te beszélhetsz, magyarázhatsz?Gondold végig, hogyan tanulsz legszívesebben és legkönnyebben?Ebben a cikkben mindegyik típus számára összegyűjtöttünk pár tippet, de engedd nyugodtan szabadjára a fantáziádat és találj ki újabb és számodra még hatékonyabb módszereket!

Vizuális típus
Dolgozat írásnál azonnal megjelenik lelki szemeid előtt az egész oldal, ahol az épp szükséges információ található? Szereted a színes filceket és cetliket? Akkor olvass tovább, mert a következő tippek segítségedre lehetnek.
- Először is fontos, hogy rendezett, áttekinthető jegyzeteket készíts! Olvasd át az anyagot és rendezd számodra logikus sorrendbe az információkat, majd írd le vázlatosan. Ne egész mondatokat másolj ki, csak néhány kulcsszót.
- Használj színes szövegkiemelő filceket. Emeld ki a címeket, legfontosabb szavakat, hogy rögtön észrevedd a leglényegesebb elemeket a jegyzeteidben. Emellett a színek ébren tartják majd a figyelmedet is.
- Készíts kisebb-nagyobb ábrákat, rajzokat a szöveg mellé a tananyaggal kapcsolatban. Légy kreatív és ne ijedj meg a merésznek tűnő társításoktól! Nem csak jó móka, hanem minél inkább a magadénak érzed majd a képeket, annál jobban fogsz majd emlékezni rájuk és a hozzájuk kapcsolódó információkra.
- Ha szavakat vagy dátumokat kell tanulnod, vágj föl néhány üres lapot kisebb kártyákra. Az egyik oldalra írd fel az idegen szót/évszámot, a másikra pedig a jelentését/eseményt., esetleg itt is használhatsz rajzokat. Pakold le őket magad elé úgy, hogy pl. csak az idegen szavak látszódjanak és próbálj visszaemlékezni a jelentésükre. De jöhetnek vegyesen is: az egyiknél az idegen szó, a másiknál a jelentés legyen fölül. Vagy készíthetsz mindegyikből kettőt és összepárosíthatod őket. Vagy variáld bárhogy, ahogyan csak tetszik!

Hallás után
Ha az egyik füleden beáramlik a tanulni való és a másikon nem folyik ki nyomtalanul, akkor érdemes kihasználnod ezt az erősséged a tanulás során.
- Talán elsőre nem tűnik vonzónak, de figyelj oda az órákon. Ha már úgy is ott kell ülnöd az iskola padban, ráadásul meg is ragad, amit hallasz, akkor több órás magolást spórolhatsz meg vele, amit így játékra, a barátaidra vagy sportra fordíthatsz. Már is jobban hangzik, nem?
- Olvasd fel hangosan magadnak a megtanulandó részt a könyvből. A legjobb, ha ezt fel is veszed a telefonodra vagy diktafonra és meghallgatod újra. Gyakorlatilag lesz egy saját hangos(tan)könyved.
- A legfontosabb információkat, szavakat akár megpróbálhatod mondókába, versikébe is foglalni, a rímek és a ritmus meg fogják könnyíteni a memorizálást. Nem kell, hogy szépirodalmi remekmű legyen a végtermék, sőt hidd el, minél viccesebb lesz a végeredmény, annál könnyebben fel tudod majd idézni.

Szóban
Ha szeretsz szóban felelni, mesélni, vagy beszélni úgy általában, akkor érdemes a következőkkel színesítened a tanulás fáradalmas óráit:
- Nézd át a tananyagot alaposan, majd meséld el az olvasottakat valakinek. Ez lehet akár a kisöcséd is, a lényeg, hogy beszélj! Ha szerencsés vagy, az egyik barátod, barátnőd pedig pont hallás után tanul legkönnyebben, így jó párost alkothattok: te magyarázol, ő figyelmesen hallgat és mindenki jól jár.
- Neked is érdemes lehet ritmusos versikét, mondókát faragnod a legfontosabb szavak felhasználásával.
- Ha igazán kreatívnak és újítónak érzed magad, akkor például történelem tanulásnál megpróbálhatsz belebújni egy olyan ember bőrébe, aki átélte az eseményeket, amelyekről tanulsz és elmesélheted őket az ő szemszögéből. Igyekezz megtartani a legfontosabb elemeket, de megtűzdelheted a történetet néhány kitalált, a fő cselekményt nem befolyásoló részlettel, hogy izgalmasabbá tedd a tanulást.

Ez itt csak néhány tipp, hogyan dobd fel a tanulással töltendő órákat, de számtalan másik utat és módot találhatsz még. Hidd el, nem csak szórakoztatóbb lesz így a tanulás, de sokkal hatékonyabb is!
Megvannak már a saját, jól bevált módszereid? Netán most jutott eszedbe néhány ötlet? Oszd meg a többiekkel is a hozzászólásoknál!

Töltsd ki tesztünket, hogy megtudd melyik típusba tartozol!