Nyaralás után...szomorúan...
2022. aug. 26., Várnai Dóra

Éppen most értél haza a nyaralásból. Lehet, hogy ez volt életed legjobb utazása. Vagy csak egy jól sikerült hétvége. Esetleg egy tábor nagyon jó arcokkal. Egy élménydús fesztivál. Bármi lehetett. Te mégsem boldog és felszabadult vagy, hanem nagyon is szomorú.

Mi a nyaralás utáni lehangoltság (post-vacation blues)?

A nyaralás, pihenés általában jót tesz a testünknek, lelkünknek, családi és baráti kapcsolatainknak is. Segít abban, hogy nyitottabbá váljunk más emberek, kultúrák, nyelvek, ízek irányába. Ilyenkor megérezzük mennyi csoda van a világban, ötleteket kapunk új szokásokhoz, életstílusokhoz vagy épp hálát fogunk érezni azért, amink van. A szabadság alatt általában jut idő olyan dolgokra, amire a hétköznapokban nem. Pl. érezni a kávé vagy a víz ízét, megnézni egy szép épületet stb. A vakáció tehát általában csökkenti a stresszt és fokozza a jól-létet. Mégis úgy tűnik, hogy a jótékony hatása nem tart olyan sokáig és hamar visszaesünk a vakáció előtti boldogság szintünkre vagy átmenetileg még rosszabbul érezzük magunkat. Nos a nyaralás utáni lehangoltság (én ezt nem hívnám depressziónak) olyankor szokott jelentkezni, ha valaki egy hosszabb (és elsősorban élvezetes) nyaralás után hazatér vagy visszatér a megszokott otthoni tevékenységeihez. Minél hosszabb ideig tartott a vakáció, annál intenzívebb a nyaralás utáni lehangolt állapot. Sőt nem is kell feltétlenül nyaralás, hasonló érzéseket válthat ki annak puszta ténye is, hogy vége a nyári szünetnek.

Mi okozhatja?

A kellemes üdülésről hazatérve némely embert elönt az érzés, hogy a nyaralás alatti programok mennyivel érdekesebbek, izgalmasabbak, könnyebbek voltak, mint az unalmas mindennapi tevékenységeik. Egyes szakértők szerint az adrenalin csökkenése (vagyis a nyaralás után a pozitív stresszhormonok megvonása) is bűnös a nyaralás utáni rosszkedv kialakulásában. A másik, fontosabb ok az ún. kontraszthatás, ami tulajdonképpen egy gondolkodási torzítás és az a lényege, hogy a bizonyos különbségeket fokozottan, másokat pedig kevésbé érzékelünk. Például nyaralás alatt úgy látjuk, hogy máshol kedvesebbek az emberek, senki nem siet, sokkal szebbek az utcák, de lehet, hogy a különbséget nem is a másik ország, hanem a város-falu ellentét okozza.

A vakáció utáni lehangoltság általában együtt jár a fáradtsággal, étvágytalansággal, a nosztalgia erős érzésével. Jó hír, hogy ez az állapot általában gyorsan elmúlik, csak extrém esetben tart akár hetekig is.  Könnyebb az otthoni szokásokhoz visszatérni, ha a vakáció csak rövid ideig tartott.

 

Tippek nyár végi lehangoltság ellen:

  • A nyári emlékek rendezése segíthet az élmények feldolgozásában (és megszelídítésében): készíthetünk képes vagy szöveges összefoglalót, akár albumban, naplóban vagy digitálisan. Ehhez belépőket, jegyeket, tárgyi emlékeket (virág, kagyló) is fűzhetünk. Vigyázzunk azonban, hogy mit teszünk nyilvánossá a nyaralásról: nem biztos, hogy a szélesebb nyilvánosságra tartoznak a fürdőruhás, bulizós, szállodás képek.
  • A vakáció utáni blues kezelésének egy másik módja, ha megosztjuk élményeinket, mesélünk a nyaralásról másoknak is, mutatunk képeket az utazásról. Ne feledjük, lehetnek olyanok a környezetünkben, akik soha nem voltak még nyaralni (leginkább azért, mert nincs rá pénzük), de vágynának rá. Nekik elég nehéz lehet azt hallgatni, hogy mi az utazásunk miatt vagyunk lehangoltak, holott ők el sem tudtak menni.
  • Vannak, akinek az segít, hogy - ha csak a fantáziálás szintjén is - megtervezik a következő nyaralásukat, utazásukat, szüneti időszakot.
  • Zárjuk le a korábbi időszakot, tegyük rendbe közvetlen környezetünket és nyissunk a következő időszakra! A szekrényünk tele lehet olyan ruhákkal, amiket meguntunk vagy épp nem szerettük meg őket, nem bizonyultak praktikusnak. Az íróasztalon tornyosulhatnak a tavalyi tanévből megmaradt dolgozatok, teleírt füzetek, tavalyi tankönyvek. Az is lehet, hogy a sulis táska még ugyanabban az állapotban van, ahogy június 15-én letettük. Érdemes a szobát, a szekrényt, a táskákat kipakolni, a felesleges, menthetetlenül elhasználódott tárgyakat kidobni, vagy éppen kitisztítani, átrendezni. Ezt még az utazás előtt érdemes megtenni.
  • Még egy tipp: tervezz egy jó programot a hazatérés utánra is, pl. baráti találkozókat, mozit, sétát stb. Segít elterelni a figyelmedet, ha van valami, amit vársz a nyaralás után is. Jó (és még akár ingyenes) programok folyamatosan vannak, mi is gyűjtöttünk párat: az ajánlóban olvashatod.