A szexuális élet két fő veszélye
2011. aug. 8., Dr. Erős Erika

A szexuális élet két fő veszélye:
1. Nem kívánt terhesség
2. Szexuális úton terjedő betegségek (Sexually Transmitted Diseases)
Az óvszer az egyetlen mód, hogy mindkettő ellen védekezz.

1. Fogamzásgátlás

A nem kívánt terhességek következménye legtöbbször az abortusz. A megszületett gyerme-kek jelentős hányada is házasságon kívül jön a világra, amely egy eleve adott hátrányt jelent az egészséges személyiségfejlődéshez. Az így világra jött újszülöttek közt gyakoribb a kora-szülöttség, és a hirtelen csecsemőhalál is.

Európa-szerte a 3 leggyakrabban használt fogamzásgátló módszer: fogamzásgátló tabletta, az óvszer és a megszakított közösülés. A fogamzásgátló módszerek alkalmasságát a következő szempontok határozzák meg:

1. Hatékonyság. Azt jelenti, hogy a módszer mennyire védi ki a nem kívánt terhességet. Ebből a szempontból, megfelelő alkalmazás mellett a fogamzásgátlók csaknem teljes, a gumióvszer igen jó biztonsággal véd a terhesség bekövetkezte ellen. Minden egyéb módszer csekély biztonságot nyújt.

2. A módszer elsajátítása mennyire könnyű? A szeretkezés alatt alkalmazható módszerek közül egyértelműen az óvszer használata a legkönnyebben megtanulható.

3. Milyen könnyen szerezhető be, mennyibe kerül? E tekintetben ismét az óvszer vezet, hiszen a fogamzásgátló tabletták csak orvosi javaslatra szedhetők, és áruk meglehetősen magas.

4. A módszer alkalmazása jár-e kellemetlen mellékhatással? A hormontartalmú tabletták szedése gyakran jár szubjektív panaszokkal, amelyek főleg a szedés első hónapjaiban jelentkeznek. Leggyakoribb panasz az émelygés, hányinger és az ún. áttöréses- vagy köztes vérzés, de előfordulhat fejfájás, súlynövekedés, hangulatzavar is. Véralvadási zavarra hajlamos nőknél súlyos szövődmény lehet a trombózis és az embólia kialakulása is. Embólia esetén az érben keletkezett vérrög elmozdul, és főleg az agyban vagy a tüdőben okoz elhalást az erek elzáródása miatt. Vannak nők, akik különösen veszélyeztetettek. Ilyenek a dohányzó nők, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő vagy arra hajlamos nők. A dohányzó nők és általánosságban az olyan 35 év feletti nők, akiknek családjában halmozottan fordult elő szív- és érrendszeri betegség, ne szedjenek fogamzásgátló tablettát.

A fogamzásgátló tabletták beavatkoznak a nők hormonális működésébe, abbahagyásuk után előfordul, hogy nem tér vissza a menstruáció, átmeneti meddőség léphet fel. Éppen ezért, fia-tal, tizenéves lányok csak akkor szedjenek fogamzásgátlót, ha legalább 2 éve rendszeresen menstruálnak, és szülész-nőgyógyász a vizsgálat után javasolja annak szedését. A túl korán elkezdett hormonok ugyanis megzavarhatják a még kialakulatlan csontvázrendszer fejlődését, és így a testmagasság néhány centiméteres elmaradásához vezetnek.

Az óvszer ellen felhozott vád, miszerint rontaná a nemi örömöt, klinikai vizsgálattal nem igazolódott. A mai óvszerek erre külön figyelmet fordítanak, sok esetben akár fokozhatják is az örömérzést. Egyértelmű előny, hogy késleltetik a magömlést, így a nőknek több idejük jut az orgazmus(ok) elérésére. Ezzel szemben a fogamzásgátlók a nők nemi vágyát csökkenthetik.

A gumióvszer előnyei

1. Egészségre teljesen ártalmatlan!

2. Védelmet nyújt a STD-k ellen. Védőburokként meggátolja, hogy az esetleges hámsérüléseken keresztül a kórokozók (pl. herpesz, chlamydia) bekerüljenek a nő szervezetébe, sőt az óvszerek ondósejt-ölő anyaga károsíthatja a kórokozókat. Bizonyított, hogy az óvszert használó férfiak feleségeiben ritkább a méhnyakrák előfordulása, amely HPV fertőzésre vezethető vissza.

2. Szexuális úton terjedő betegségek

A fertőző betegségek közül jelenleg a leggyakoribbak a szexuális úton terjedő betegségek. Az emberek 10-50%-a esik át élete során STD-n. Fontos tudni, hogy a lányok könnyebben fertőződnek és náluk a szövődmények is súlyosabbak. A fogamzásgátló tabletták szedésével kialakult hormonális változások a hüvelygomba és egyes, más STD-k iránti fogékonyságot fokozza. Az óvszer véd a szexuálisan terjedő betegségek ellen.

Ennek kiemelt jelentőssége van a fiatalok körében, akiknél jelenleg a leggyakoribb fertőző kórokozók a herpesz vírus, a human-papilloma vírus (HPV) és a chlamydia. A szexuális élet korai kezdete, a túlzott kockázatvállalás vezetett oda, hogy jelenleg a kamaszok körében az ilyen típusú fertőzések 20-35%-os arányt tesznek ki – s ez az adat folyamatosan növekszik. Ezek a fertőzések jelentik a jövő nagy kihívásait, részben a jelenleg nem egészen megoldott szűrések, kezelések és gyors terjedésük révén.

A klasszikus nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea) az antibiotikumoknak köszönhetően már jól kezelhetők. Sajnos teljesen nem szűnt meg, de napjainkban előfordulása kevesebb feladatot ró az orvosokra.

A szexuális úton terjedő betegségek jellegzetes tünetei:


Nők Férfiak
Bő, színes kellemetlen szagú hüvelyi folyás Húgycső váladékozik, nyomot hagy az alsó-neműn
Égő, viszkető érzés
Bőrön fekély, hólyag, seb, kiütés jelentkezik a hüvely, hímvessző és végbél környékén
Égő, fájdalmas vizelési inger
Szeretkezés közben fájdalom
A tünetek észlelésekor azonnal szakorvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő kezeléssel a szövődmények kivédhetők legyenek.


Hüvelygomba

A hüvelygyulladás leggyakoribb oka a candida nevű sarjadzógomba. Panaszok: a szemérem-ajkak duzzadtak, pirosak, égő és viszkető érzés, sűrű és fehér túrószerű folyás észlelhető. Leggyakrabban fertőzött bőr érintkezése útján terjed a kór, de a nemi együttlét kapcsán a sarjadzógombát tartalmazó gyulladásos váladék, lepedék révén is megtörténhet a fertőzés, illetve az ondóban is megtalálható a gomba. Férfiaknál a húgycső vagy a makk gyulladása tapasztalható, sokszor a makk környékén látható piros foltok jelzik a fertőzést. Gombás fertőzésre hajlamosíthat az immunrendszer gyengülése (betegség, kimerültség, stressz), fogamzás-gátló tabletták, amelyek megváltoztatják a hüvely vegyhatását, így segítik a gombák szaporodását. Az uszodák klórtartalma a normál hüvelybaktériumok kiölésével okoz egyensúly eltolódást, és így vezet a gomba elszaporodásához. Ugyanezt teszi az antibiotikum kezelés is. Gomba ellenes kezelés során fontos a párt együttesen kezelni, és az újrafertőzés kivédésére az óvszer használata elengedhetetlen.

Chlamydia

Különösen gyakori fertőzés a nemi életet élő fiatal nőkben. Ennek oka a fertőzést okozó baktérium alattomossága. Az akkut fertőzés tünetei enyhék, gyakran fel sem ismerhetők. Ezután a baktérium a nők belső nemi szerveiben megbújik, és súlyos következményeket okozhat. A chlamydia csak emberről-emberre terjed, gazdaszervezeten kívül életképtelen, ezért a nemi élet kiemelt jelentőségű a fertőzésben. A férfiaknál húgycsőgyulladást, égő érzést, fájdalmas, nehezített vizelést, váladékozást okozhat. A fertőzött nők sokszor panaszmentesek, a hüvelyi folyás észlelhető ugyan, de sokszor ennek nem tulajdonítanak jelentősséget. A fő elváltozás a gennyes méhnyak gyulladás, amely a petevezetékre is ráterjedhet, ennek elzáródásáért a nők 25%-ban ez a baktérium a felelős. Ily módon a női meddőség leggyakoribb oka a chlamydia. Fertőzött nők terhességében koraszülést, az újszülöttekben kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okozhat.

Herpesz vírus

A herpesz vírus nemi szerveket megbetegítő fertőzése, amely általában több szakaszban zajlik. Az 1. fertőzés után 4 nappal égő érzést követően apró hólyagocskák jelennek meg, a férfiaknál a fityma belső részén, ritkábban a makkon és a húgycsőben, nőknél a nagyajkakon, ritkábban a méhszájon. A hólyagocskák szaporodnak és terjednek, majd kifakadnak, fájdalmas sérülékeny alapot hagyva hátra. Általános betegség tünetek: láz, izomfájdalom és gyengeség is felléphet, valamint a környéki nyirokcsomók megnagyobbodnak. Az első fertőzés gyógyulását követően a tünetek gyakran kiújulnak, általában enyhébbek és gyorsabban múlnak, mint az 1. fertőzéskor. A betegség azonban számos nő szexuális életét megkeseríti, tartós szexuális zavarokat okozhat. Szerencsére, jelenleg már léteznek vírusokra is ható szerek.

Humán-papilloma vírus (HPV)

A HPV jelentősségét az a tény adta, hogy bizonyos típusai szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában. A fertőzés elsősorban nemi úton, de bőrkontaktus révén is terjed. A vírus különböző betegségekhez vezet (pl. bőrelváltozások, szemölcsös daganatok a nemi szerveken), a méhnyakrák ill. a szeméremtest rosszindulatú folyamatát is előidézheti. Azok a lányok, akik a 16-os és 18-as típussal fertőződnek, veszélyeztetettek arra, hogy életük során méhnyakrákban betegedjenek meg. A fertőzés gyors terjedési képessége miatt, a jövő nagy kihívása a megelőzés, amelyben az óvszer ill. a jelenleg bevezetés alatt álló oltóanyagok segíthetnek. A szövődmények a férfiakat sem kímélik, rájuk az orális szex révén a gége rosszindulatú folyamatai veszélyeztetők.

AIDS

Szerzett immunhiányos betegség, amelyet a HIV vírus okoz. A fertőzést okozó vírus önálló életre képtelen, így a fertőzés létrejöttéhez fertőzött sejtre (vér, ondó, hüvelyváladék) és hám vagy nyálkahártya sérülésre van szükség. Az akkut fertőzés tünetei az emberek 50%-ában jelentkeznek, influenzára emlékeztető tüneteket okoznak. A HIV pozitivitás, amely vérvizsgálattal igazolható, csak 3 hét – 3 hónap múlva alakul ki, de a fertőzött egyén ez alatt az idő alatt is képes továbbadni a fertőzést. A HIV fertőzöttség és az AIDS betegség tünetei között átlag 7-12 év telik el. Ez alatt a beteg tünetmentes lehet, de fertőz, ebben rejlik a robbanásszerű elterjedés veszélye. A kór jelenleg nem gyógyítható, de számos gyógyszerrel lassítható a folyamat.


Szexuális úton terjedő betegségek késői szövődményei

1. Meddőség – ez a férfiakat és a nőket is veszélyezteti
2. Méhen-kívüli terhesség
3. Szexuális élet zavarai (pl. fájdalmas szeretkezés)
4. Magzat és újszülött betegségei


Milyen érvek szólnak az óvszerhasználat mellett?


1. Mindkét fél (fiúk, lányok) is könnyen beszerezheti
2. Ha fogamzásgátlót szed a lány, az STD-k kivédésére mindenképpen, de a biztosabb ún. kombinált védekezéshez is ajánlott
3. Az óvszer nem borítja fel a lányok hormonális működését
4. Ha nem szed fogamzásgátlót a lány, akkor ez a legbiztonságosabb módszer
5. Semmiféle mellékhatása nincs
6. Elérhető áron kapható
7. Elnyújtja a fiú orgazmusát, így ez korai magömlés egyik kezelési lehetősége
8. A méhnyakrák elleni védelemben hasznos