Beszéljünk őszintén a pettingről
2021. ápr. 21., „kamaszambulancia”

A petting a maszturbációt követő és az aktust megelőző szakasz a pszichoszexuális fejlődésben. A kifejezés angolszász szó, amely simogatást, becézést jelent. Itt szerelmi-szexuális játéknak tekintjük.Míg az önkielégítés a pszichoszexuális fejlődés nagy magányos kalandja volt, addig a petting már páros élmény, a tizenéves együttjárások, szerelmek kísérőjelensége. Olyan szerelmi-szexuális játékhalmaz, „örömbörze”, amellyel szexuális kielégülést, örömet lehet megélni, s ahol a szexuális aktus kivételével minden megengedett, elfogadható. Ahogy egyszer egy serdülő lány mondta: „Ugye, a petting azt jelenti, hogy mindent szabad, csak azt nem?” Valóban: csak a hímvessző és a hüvely randevúja, a szexuális aktus az egyetlen, ami nem tartozik a lehetőségek tárházába. Más minden elképzelhető, minden megengedett: csókolózás, a test simogatása, a mell, a csikló, a pénisz kölcsönös ingerlése, stimulációja. Mindez olyan módon történik, hogy – általában – orgazmussal jár mind a lánynál, mind a fiúnál.

A petting különösen a serdülőkorban van jelen. A tizenévesek között különösen fontos: segítségével felkészülhetünk a tényleges szexuális életre, s szerepe különösen jelentős az orgazmus készség (a szexuális örömre, gyönyörre, a kielégülésre való képesség) kialakulásában. Persze itt is fontos a fokozatosság. Ahogy érzelemben, szerelemben közelebb kerül egymáshoz a fiatal pár, úgy engednek meg egyre többet a másiknak. Ahogy elmélyül a szerelem közöttük, úgy lesz egyre intenzívebb, sokoldalúbb az erotikus kapcsolat, a szexuális közeledés is. Egyetlen kivételt kell tiszteletben tartani ilyenkor: szexuális aktus ebben a stádiumba nem lehet, ti. ha pettingben tényleges nemi aktus lenne, akkor már nem lenne tovább petting a neve.

Két, egymást igazán szerető ember között (mind a serdülőkorban, mind a felnőttek esetében) semmi nem lehet tabu, perverz, szégyellnivaló dolog. Az erogén zónák felfedezésével, a másik testének végigtapogatásával, simogatásával a petting segíti a szexuális reagáló-készség kialakulását. Ezzel gazdagszik a szerelmi-szexuális kultúránk, hiszen az nem velünk született valami, az tanulható, tanítható. A tanulás legintenzívebb időszaka a kamaszkor!