A vizelet szaga és a spárga
2024. ápr. 10., Dr. Klujber Valéria

Nem csak a fertőzés okozhat furcsa, idegen szagú vizeletet. Olvass tovább és megtudod hogy van ez a spárgával!

Most van a spárga szezonja, amit persze nem mindenki kedvel, pedig remek krémlevest, illetve köretet, de akár főételt is lehet készíteni belőle. Nekem az egyik kedvencem.
Latin neve Asparagus, ami ugyanaz a növény, mint amit a virágos a vágott-virág mellé tesz zöldnek, csak evéskor a friss, éppen kibújó hajtásokat kapjuk, a virágos pedig a kifejlett növényt használja. Nem mellékesen ebből a szóból ered az egyik aminosav neve, az aszparaginsav, ami ebben a növényben bőséggel található és róla nevezték el.


 


Van zöld és fehér, illetve lila változata is. A zöld előnye, hogy gyakorlatilag nem kell tisztítani, de a fehér szerintem finomabb. Magam részéről a zöldet leginkább levesnek készítem. A fehér esetén nem szabad spórolni a szár alsóbb részének pucolásával, le kell vágni a túl rostos, a fogyasztást zavaró külső réteget.
Ha viszont spárgát ettél, akkor talán elsőre meglepődhetsz azon, hogy a vizeleted szaga szinte azonnal megváltozik. Nem mondom, hogy büdös, de azért idegen, nem éppen kellemes lesz. Ne gondolj semmi rosszra, ez azt jelenti, hogy rendelkezel azzal az enzimmel, ami a spárga egyik anyagának bontásához kell. A végtermék ebben az esetben a metil-merkaptán, ennek a szagát érezni a vizeletben. Ez állítólag csak a lakosság kb. felének működik.

Teszteld le!

Még egy fontos dolog: ha nem érzed a szagot, akkor nem biztos, hogy mások sem érzik, mivel lehet, hogy ahhoz a többséghez tartozol, akik nem képesek ezt a szagot érzékelni. Ez egy másik, genetikailag kódolt tulajdonságunk.
A magam részéről készítem is és érzem is.
A spárga viszont finom és egészséges is.

TIPP:

Mindenhol (szinte) azt írják, hogy főzd meg a spárgát sós-cukros lében, ilyen-olyan spéci edényben. Ami nekem ehelyett bevált: vajon pirítsd át a sípokat pár perc alatt – és kész! Ha a lére nincs szükséged, akkor sokkal finomabb spárgát kapsz, mintha főznéd.

Sőt, nyersen is nagyon finom.