ADHD
2022. aug. 5., Dr. Klujber Valéria

Te is az vagy?

Hidd el, egyáltalán nem vagy egyedül. A családodban is lehet ADHD-s, de sok híres vagy éppen átlagos ember is az. Meg kell tanulnod ezzel élni.

Kihívások ADHD-s tinik számára

Az ADHD hatással lehet a tinédzser életének számos területére. A legtöbb tinédzser eleve tanulmányi kihívásokkal, szociális nehézségekkel és otthoni problémákkal néz szembe, de az ADHD miatt ezek a problémák nehezebben kezelhetők vagy súlyosabbak lehetnek.

„ADHD-m van… akkor mi van?”

Többnyire egy átlagos tinédzser vagy, a tinédzserként tapasztalható hullámvölgyekkel együtt. A figyelemhiányos/hiperaktivitási rendellenességgel járó felnőtté-válás csak néhány egyedi kihívást jelenthet. Korábban azt hittük, hogy csak a fiatal gyerekeknek van ADHD-ja, és aztán kinövik, de ma már tudjuk, hogy az ADHD-t, nem lehet kinőni, megmarad felnőtt korban is. Olyan is előfordul, hogy valakinél csak felnőtt korban diagnosztizálják a betegséget, mert amikor fiatal volt, akkor még nem gondoltak rá.

Tudnod kell, hogy az ADHD-nak nem kell akadályoznia a vágyott életed. Sok hozzád hasonló tinédzser úgy nőtt fel, hogy követte szenvedélyeit, boldog életet él, családot alapított és sikeres a munkájában. A siker titka legtöbbször annyi, hogy időt szakítottak arra, hogy megtanulják, hogyan hat rájuk az ADHD, és olyan kezelési tervet alakítottak ki, amely számukra a saját helyzetükben működött.

„Nem vagyok többé gyerek!” – ADHD a tinédzser korban

Az ADHD fő tünetei – figyelmetlenség, impulzivitás és néha hiperaktivitás – ugyanazok a tizenéveseknél, mint a gyerekeknél. Azonban észrevehetsz néhány különbséget: például előfordulhat, hogy most kevésbé küzdesz a hiperaktivitás egyes tüneteivel, mint például az izgalom vagy az ülve maradás nehézsége. Másrészről nagyobb kihívásokat tapasztalhatsz az iskolai és egyéb kötelezettségek teljesítésében. Ennek leginkább az az oka, hogy az iskolai munkád valószínűleg nehezebb, magasabbak az elvárások. Ne aggódj - ezek a kihívások nem különböznek annyira attól, amiken a barátaid mennek keresztül, akiknek nincs ADHD-ja.

A serdülőkorban az ADHD-val kapcsolatos másik dolog a végrehajtó-működés nehézségei, az agy azon képessége, hogy fontossági sorrendet állítson fel és megfelelően kezeljen gondolatokat és cselekvéseket. (A végrehajtó funkció lehetővé teszi, hogy a cselekvések céljain és következményein gondolkodj, ennek megfelelően tervezz, értékeld az előrehaladást és szükség szerint módosítsd a terveket.) Amikor gyerek vagy, a szüleid és a tanáraid elláthattak bizonyos végrehajtói feladatokat úgy, hogy emlékeztettek a feladatok elvégzésére, figyelmeztettek az iskolai feladatok megszervezésével kapcsolatban, tájékoztattak a közelgő találkozókról. Serdülőkorban azonban szüleid és tanáraid elvárják, hogy te csináld ezeket a dolgokat, és néha ez az átmenet nehéz.

"Miért én?"

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy miért van éppen neked ADHD-d. Egyes tinédzserek bűntudatot éreznek az ADHD miatt. Mások úgy érzik, hogy ez olyasvalami, amit maguktól meg kell tudniuk gyógyítani vagy kontrollálni. Az ADHD nem a te hibád! A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az ADHD bizonyos családokban gyakrabban fordul elő a genetikának köszönhetően. Az ADHD egy szervi alapú rendellenesség, és az ADHD tünetei számos speciális agyterülethez kapcsolódnak. Az ADHD-ra nincs ismert gyógymód, de sok olyan dolgot tudunk, amelyek csökkenthetik az ADHD mindennapi életére gyakorolt ​​hatását.

„Csak ADHD?” – Egyéb állapotok a tinédzser korban  

Egyes ADHD-s tinédzsereknek más tünetei is vannak az ADHD mellett. Ezek az állapotok sokkal fiatalabb korod óta fennállhatnak, vagy serdülőkorban is kezdődhettek. Az ADHD-s gyermekek és tinédzserek legfeljebb 60%-ának van legalább egy másik tünete - szóval ne hidd, hogy egyedül vagy.

Az ADHD-s tinédzserek által gyakran tapasztalt egyéb állapotok némelyike ​​befolyásolhatja a viselkedést. A specifikusak közé tartozik az oppozíciós dacos rendellenesség (ODD) és a magatartászavar (CD). Az ODD azt jelenti, hogy nehézségekbe ütközhet a szabályok betartása, hogy gyakran elveszíti a türelmét, vagy vitatkozhat felnőttekkel. A CD súlyosabb, és a szabályok betartásával kapcsolatos nehézségekkel jár, de veszélyes és illegális viselkedést is jelenthet, mint például a verekedés, lopás vagy birtokháborítás.

Az úgynevezett hangulati zavarok szintén gyakoriak lehetnek ADHD-s tinédzsereknél. A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar. Ha depressziós vagy, akkor gyakran szomorúnak vagy ingerlékenynek érezheted magad, és előfordulhat, hogy nem is érdekelnek azok a tevékenységek, amiket korábban élveztél. Az is előfordulhat, hogy alvászavaraid vannak, reménytelennek érzed a jövődet, és néha a halálra vagy az öngyilkosságra gondolsz.

A szorongásos zavarok az ADHD-s tinédzserek 10–40%-ánál fordulhatnak elő. Ha szorongásos rendellenességed van, akkor túlzott aggodalmaid lehetnek, amihez fizikai tünetei lehetnek, például fejfájás vagy gyomorpanaszok társulhatnak. Emellett szorongásos rohamok is előfordulnak.

A kábítószer-használat és a visszaélés sok szülő és tinédzser számára gondot okoz. A későbbi szerhasználat kockázata az ADHD-s gyermekek körében 12–24%. Ha ilyen problémád van, akkor kérj szakmai segítséget mentális egészségügyi szakembertől vagy szenvedélybetegekkel foglalkozó szakembertől.

A tanulási és kommunikációs problémák szintén gyakoriak lehetnek, és a középiskola során válhatnak nyilvánvalóvá.

Az alvászavarok is gyakoriak az ADHD-s tinédzsereknél. Az alvási ciklusok változásai minden tinédzser esetében normálisak. Előfordulhat, hogy inkább későig maradsz fenn, reggel tovább alszol, és összességében több alvásra van szükséged. ADHD-s tinédzserként jellemzően ritkán alszol jól.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy kiknél jelentkeznek a fenti problémák. Ha úgy érzed, hogy te is köztük van, beszéld meg szüleiddel, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől vagy jelezd az iskolaegészségügy szakembereinek.

A fentiek forrása:

https://chadd.org/for-parents/adhd-information-for-teens/

Életem ADHD-vel

Milyen érzés ADHD-ban szenvedni? Lehet, hogy zavarban vagy a diagnózis miatt. Lehet, hogy le szeretnéd tagadni, hogy ADHD-d van.

Ha ADHD-d van, másnak érzed magad, mint a barátaid, és szeretnéd azt hinni, hogy tüneteid majd enyhültek vagy akár eltűnnek. Fontos, hogy megértsd, hogy nem te vagy felelős az ADHD-ért. Az ADHD nem valami általad elkövetett hiba következménye, és nem büntetés. Az ADHD olyan, mint más egészségi állapotok, például az asztma vagy a rossz látás. Nem tudod megszabni, hogy ADHD-ben szenvedj, de irányíthatod, hogyan kezeled. A kezelési terv követése kulcsfontosságú a céljaid és a siker eléréséhez.

Úgy érezheted, hogy nem vagy olyan jó, mint a barátaid vagy a többi diák az iskolában. A kutatások azt mutatják, hogy az ADHD-vel és tanulási nehézségekkel küzdő tizenévesek nagyon stresszesnek érzik magukat, amikor iskolába mennek és az osztályban ülnek, fáradtnak érzik magukat, gyakran veszekednek közeli barátaikkal, különböznek más osztálytársaktól, alacsony önbecsülésük van, és úgy érzik, hogy szüleik nem értik őket. Ha így érzed, ne feledd, nem vagy egyedül. Beszélj valamelyik szülőddel, vagy egy másik megbízható felnőttel vagy egészségügyi szakemberrel arról, hogyan érzed magad. Vegyen részt olyan tevékenységekben, amelyeket élvezel, és ismerd meg, hogy milyen erősségeid és gyengeségeid vannak.

Sok tinédzser aggódik amiatt, hogy az ADHD-jukról beszél a barátaival. Előfordulhat, hogy úgy érzed, barátaid nem értik meg a nehézségeidet, vagy gúnyolódhatnak rajtad. Kiválaszthatod azokat a barátokat, akikkel megbeszélheted az ADHD-t, és megválaszthatod, hogy milyen részleteket szeretnél megosztani. Ha elmagyarázod az ADHD-t a megbízható barátaidnak, meglepődhetsz hogy mennyire támogatók lehetnek, vagy hogy akár ők is ADHD-vel küzdenek. Bár az ADHD-s gyermekek és serdülők pontos száma nem tisztázott, akár 10 gyerekből 1-et érinthet, így messze nem vagy egyedül az ezzel járó kihívásokkal.

Az ADHD speciális képességekkel is járhat, amit ki lehet használni

Itt van a világhírű ADHD-s hekker, Silur. Olvashatsz róla itt pl: https://forbes.hu/uzlet/kriptovaluta-kriptografia-silur-hekker/

Azt mondja a cikkben: egykor a világ egyik legjobb hekkere volt, de már kiöregedett. „Éveken át én voltam a legfiatalabb előadó a konferenciákon. Aztán hirtelen, a semmiből megjelenik egy 16 éves srác, aki az asztal alá kódol.” Az IT ugyanis gyorsabban fejlődik az emberi agynál, nem lehet lépést tartani vele. „18 és 26 éves korod között vagy a csúcson, addig kell letenned az asztalra azt, amiből később élni fogsz.” De azért a saját hekkerversenyét, a CCTF-et még megnyerné.

S mindezt úgy, hogy Silur ADHD-s, figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzd. Már ha küzdelemnek lehet nevezni azt, ami szerinte jól is jön a munkájában. „A legjobb kódoló haverjaimon ugyanezt megfigyeltem. Ritka, amikor csak leülsz a futószalag mellé és kódolsz egyben 5-6 órát. Mindig jön valaki megzavarni ügyekkel, annyi helyről érkezik egyszerre az inger, hogy az ADHD-sok kiemelkednek.”