Amalgám-tömések
2021. szept. 30., Dr. Klujber Valéria

Akkor most azért tilos, mert veszélyes?

Az Európai Parlamentben elfogadott szigorítások alapján:a higanyos amalgámtömések nem használhatók a terhes nőknél, a szoptató anyáknál és a 15 év alatti fiataloknál. 2030-ra az amalgámos töméseket teljesen ki akarják vezetni a fogorvosi használatból az EU-ban.


A fogászati amalgám összetétele: 50 százalék folyékony higany és 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

A legfőbb ellenérv környezetvédelmi:
A higany a környezetbe kerül az amalgám-tömések készítése során. Egy 2010-es adat alapján a természetbe visszajutó, feldolgozott higany mennyisége éves szinten mintegy 142 tonna volt Európában. Ebből a fogászati felhasználás 19 tonnát tett ki.

Többször gyanúba fogták már a higanyt, hogy a szervezetbe kerülve (a tömésekből kioldódva) az emberi egészségre is veszélyt jelent. Erre nincs ugyan közvetlen bizonyíték, de kizárni is nehéz.

Nem érv, hogy 150 éve használják, nem érv, hogy nem mérhető a mennyisége a szervezetben.

A tudományos közlemények szerint a legnagyobb higanybevitel a belégzéssel ér bennünket, amikor a tömés készül, de ez is jóval alatta van a biztonságosnak ítélt határnak. (Az átlagos mennyiség 1.7 μg (0.4 és 4.4 μg között változott), ami megközelítőleg 1%-a a tolerálható dózisnak, amit a WHO állapított meg 300 - 500 μg/nap között)

A gyomor- bélrendszerből ugyanakkor minimális a felszívódása.

A szerves kötésben lévő higany teljesen másképp viselkedik, mint a fém maga. A fém 55 napos felezési idővel kiürül a tudományos közlemények szerint.

Történek klinikai vizsgálatok is, ahol amalgámtömésekkel rendelkező terhes nőket vizsgáltak. Bár a higany kimutatható mennyiségben jelen volt a köldökzsinór-vérben vagy a magzatburokban, következményt nem tudtak kimutatni. A higany jelenlétének nagysága ugyanakkor nem a tömések számával, hanem az amalgámmal történő tömés terhesség alatti megtörténtével volt minimális összefüggésben. Ez az összefüggés 5-7 éves gyermekek vizeletében mért higannyal kapcsolatban is látszik, átmenetileg enyhén megemelkedik, majd kb. két év múlva a szokásosra csökken.

Legmagasabb értékeket egyébként a fogorvosok (akik amalgámmal dolgoznak) adják. Ugye nem gondoljátok, hogy nekik emiatt valamilyen speciális betegségük lenne!

Hivatkozás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388771/

Sok más hasznos információt találsz még itt is: https://merjmosolyogni.hu/a-fogtomes-megsem-a-leghatekonyabb-konzervalo-eljaras-gyermekkorban

Akkor összefoglalva:

A környezetnek biztosan jó, ha kevesebb higanyt juttatunk vissza, tehát ha nem lesz annyi amalgámtömés. Ne feledjétek, hogy milyen sokan vagyunk és milyen sok a tömött fog.

Egyénileg pedig érdemes a fogorvosra hallgatni. Lehet olyan eset, ami miatt amalgámot javasol, ha 15 fölött vagy, de sokszor van már más, akár jobb megoldás.

De könyörgöm – higanykivezetésre, meg más teljesen értelmetlen, esetleg veszélyes megoldásokra nem kell vállalkozni!

Legjobb, ha vigyáztok a fogaitokra és akkor nem is kell őket betömni.