ASMR vagyis furcsa zajok, amit sokan szívesen hallgatnak
2022. nov. 25., Várnai Dóra

Biztosan volt már olyan élményetek filmnézés közben, hogy egy beszéd nélküli, csendes jelenetben feltűntek, sőt mi több kellemesnek tűntek egyszerű hangok pl. könyv lapozgatása, léptek zaja, esőcseppek kopogása. Tulajdonképpen ezek az ASMR élmények.

Az eredetileg Autonomous Sensory Meridian Response (magyarul: önkéntelen idegi-érzéki válasz, röviden ASMR) kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy bizonyos hangokat hallva kellemes, bizsergető érzés fut végig a fejbőrön. Leggyakrabban hiperérzékeny mikrofonokba, egészen közelről suttogott emberi hangokkal szokták kiváltani, és a műfaj elképesztően népszerű az egészen fiatalok körében a YouTube-on (csak írd be a Youtube-ba, hogy asmr és nézz bele a videókba). Billie Eilish Bad Guy című száma is felhasznája ezt a technikát. A YouTube-ra több tíz millió ASMR videó, vagyis az ilyen hangokat lejátszó videók van feltöltve.

Milyen érzés is ez pontosan?
Ez a kicsit borzongató érzés általában a fejtetőn kezdődik és a nyak hátsó része vagy a gerinc felső szakasza felé halad. Tulajdonképpen egy kellemes érzészavar. Egy alacsony intenzitású eufórikus élményre utal, ami pozitív érzések kombinációja, bizsergető érzésekkel a bőrön. Sokan pozitív stresszoldó hatásokat tulajdonítanak az ilyen hangok kiváltotta érzetek megélésének.
Régebben agyi orgazmusnak is nevezték ezt a jelenséget, de ez a kifejezés félrevezető, mert nincs szexuális természete a hangok által kiváltott kellemes, relaxáló érzéseknek.

Mindenki érzi?
Még kevés tudományos adat van azzal kapcsolatban, hogy milyen emberek fogékonyak az ASMR érzékszervi jelenségre, de az biztos, hogy nem mindenki fogékony és vannak, akikből ezek a hangok semmilyen hatást sem váltanak ki. Úgy tűnik, hogy azok a személyiségek, akikre jellemzőbb a nyitottság és egyfajta neurotikusság fogékonyabbak az ASMR-re, de ezek az eredmények azért még nem általánosíthatóak.

Mi váltja ki?
Talán ez a legérdekesebb része. Az ASMR kiváltó ingerei leggyakrabban olyan hangingerek vagy vizuális ingerek, amik a mindennapi életben is gyakran előfordulnak. Ugyanakkor a legtöbb Youtube-ra feltöltött videó egyenesen az ASMR élmény kiváltását célozza.

Az ASMR-re fogékony személyek szerint az alábbi ingerek alkalmasak az ilyen érzések kiváltására:
• Halkan, gyengéden beszélő vagy suttogó hangok
• Egyszerű cselekvéseket kísérő halk, ismétlődő hangok pl. könyv lapozgatása
• Egy személy megfigyelése egyszerű tevékenységek pl. főzés elvégzése közben
• Ételek, italok, rágó hangos rágása, ropogtatása, szürcsölés vagy harapás
• Tárgyak, anyagok, felületek megérintése pl. a körmök koppanása műanyag, fa, papír, fém felületeken
• A fej, arc szépítése, gondozása pl. sminkelés. hajszárítás
• Kézmozdulatok
• Egyes zeneszámok hallgatása
• A bőr hőmérsékletének változása

Az amatőrök által is gyártott videókon is ilyen egyszerű hangok vagy tevékenységek láthatóak vagy hallhatóak, ami elsőre azért elég bizarrnak tűnik pl. valaki dobol a körmeivel egy műanyag táskán hosszú percekig, valaki szárítja a haját, gyűröget egy darab papírt, szürcsöl különböző italokat.

Vidman remek összefoglalót ad az ASMR jelenségről:


és a jelenségről magyar nyelvű honlap is elérhető: https://asmrmagyar.hu.

Nekem ez maradt a kedvencem:bár a sok (műanyag) édesség elfogyasztása kétségkívül egészségtelennek tűnik.