Érezni rajtam, hogy menstruálok?
2012. ápr. 12., Dr. Klujber Valéria

A lányok általában aggódnak, hogy van-e valami szaguk „ott lent”, vagyis, hogy az emberek érzik-e esetleg, hogy ők éppen menstruálnak. Kell-e használni valamiféle szagosítót, frissítőt, dezodort?

Valójában – normális körülmények között – senki sem veszi észre, hogy menstruálsz.

Más a helyzet, ha valami fertőzésed, folyásod van. Nem valószínű, hogy átlagos körülmények között az ilyenkor jelentkező szagot a környezeted is érezze, de te (vagy ha van: partnered) IGEN! Ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

Ha csak egy normális menstruációról van szó, akkor a szokásos higiéniához tartsd magad: Cserélj gyakran betétet (ha kell, akkor akár kétóránként)!
Zuhanyozz (esetleg fürödj meg) reggel és este! Ha úgy érzed szükséges, akkor napközben is mosakodj meg alul.
Viselj tiszta, lehetőleg pamut fehérneműt! Az átengedi a levegőt, nem fülled be.Legyen nálad egy váltás tiszta fehérnemű – minden esetre felkészülve.
…és senki sem érezhet semmit.

Semmi szükség nincs ugyanakkor a hüvely kimosására. Ezzel inkább csak ártasz, esetleg sérülést, vagy fertőzést okozol. A kifejezetten intim mosakodásra javasolt termékeket sem szabad a hüvelyben használni, ezek is felboríthatják a hüvely normális baktériumflóráját. A hüvely magától kitisztul a menstruáció végeztével (meg egyébként is), nincs szükség kémiai anyagokra ehhez! Ha valamilyen kifejezetten szagos anyagot (tusfürdő, spray vagy más) használsz, akkor is vigyázz, hogy ne tűnj olyannak, mint egy parfűm-bolt. A kevesebb is elég. A gyakran használt szagokat te már nem érzed olyan intenzívnek, mint a körülötted lévők. Ha több helyen többféle illatot használsz, az is zavaró lehet.

Mindig legyen nálad betét, ha nem is számítasz rá, hogy menstruálni fogsz, akkor is. Legfeljebb tudsz majd adni a barátnődnek!

Az egy másik téma, hogy a barátod, partnered megérezheti rajtad, hogy menstruálsz. Nem a menstruációd szagáról, hanem a tested illatából, a nyál összetevőiből…ha elég érzékeny, akkor mindenből.
Nem véletlen, hogy a másik illatának a kedvelése nagyon fontos szempont a párválasztásnál. És itt nem kifejezetten a parfűmjére-dezodorára gondolok. De erről már egy következő cikkben olvashatsz.