Koraszülött voltál?
2022. nov. 17., Dr. Klujber Valéria

Ma van a koraszülöttek világnapja, november 17. Ha nem voltál extra kicsi, akkor ennek talán nem is lesz következménye.

Akiket intenzív osztályon, lélegeztetve kellett ápolni, ők azonban sajnos számíthatnak következményekre.

Kinek van erre nagyobb esélye?

A szakirodalomban elfogadott igen kis súlyú kategória súlyhatára 1500 g. Az 1000 g-os és az ez alatti súlyúak az extrém kis súlyúak. Az újszülött súlya ugyanis általában jól jelzi a baba korát (de persze nem mindig). Mivel a súly pontosan mérhető születéskor, de a fogantatást nem mindig tudjuk pontosan, így elfogadott a születés alapján besorolni a koraszülötteket. (Ritkán a kis súly oka nem az idő előtti születés, hanem a nem megfelelő méhen belüli tápláltság.)

Ha ez érdekel, akkor egy közleményből itt a kettő kapcsolata. Leolvasható, hogy az adott terhességi héten mennyi az átlagos születési súly. (A pontosság kedvéért, ez a lányok értéke, a fiúké ettől csak kicsit tér el.) Forrás: MAGYAR NŐORVOSOK LAPJA • 2020; 83: 5–x

Az 1500 gramm alatti csoportokban van esélye, hogy valamilyen érzékszervi, vagy az agyvérzés következményeként mozgásszervi, esetleg értelmi képességbeli problémáid lehetnek. Mivel ezek pici kortól fennállnak, feltehetően tisztában vagy velük. Szerencsés esetben akár gondozásra is jársz ezzel, ahol speciális fejlesztéseket javasoltak vagy akár javasolnak.

Mi van azokkal, akik szerencsésebbek voltak és korábban születtek ugyan, de csak egy kicsivel volt kisebb a súlyuk az átlagosnál. Talán több időt töltöttek a kórházban születésük után, de nem szenvedtek el nyilvánvaló egészségkárosodást. Ez már sokkal nehezebb és napjainkban sokat-vizsgált kérdés.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az átlaghoz képest ők nagyobb eséllyel lesznek magas vérnyomásosak (talán a vese fejletlensége, az alacsonyabb számú rendelkezésre álló glomerulus-szám miatt). Ez amúgy is népbetegség, de érdemes gondolni rá, mert jól kezelhető, viszont amikor lassan alakul ki, akkor akár tünetmentes is lehet. A következményei azonban nagyon is súlyosak!

Ugyanígy nagyobb az esély a többi úgynevezett „civilizációs betegségre” is, vagyis a cukorbetegségre és az érelmeszesedésre. Ezekre is érdemes gondolni fiatal felnőttkortól.

Újabb vizsgálatok nem igazolták, hogy az értelmi képességekre is hatással lenne a koraszülöttség, de bizonyos iskolai teljesítményeket befolyásolhat. Erről nem árt, ha tudsz, hiszen minden készség fejleszthető! Ezek általában az olvasási teljesítményben, a helyesírásban nyilvánulnak meg. A háttérben talán a nyelvi fejlődés, illetve a képi információ-feldolgozás nehézségei állnak.

Az olyan kutatásokat, amelyek az érvényesüléssel, vagy a boldogsággal, gyermekvállalással kapcsolatosak, erős kritikával olvassátok! Itt nagyon fontos, hogy nehéz elkülöníteni a szülők társadalmi, szociális hátterét (ami összefügghet magával a koraszüléssel) a volt koraszülött boldogulásával az életben.

Vagyis egyáltalán nem kell arra gondolnod, hogy ez valami komoly hátrányt jelent neked az életben. Vedd példának Sir Isaac Newton brit matematikus-fizikust és csillagászt, aki 1642-ben született Karácsonykor, 3 fontot (kb. 1360 g) nyomott, súlyos légzési nehézségei voltak, nem sok esélyt adtak arra, hogy életben marad. De a csoda megtörtént, becsült IQ-ja 170 volt és 85 évet élt. (Forrás: https://www.mellettedahelyem.hu/publikaciok/hirek/koraszulott-felnottek)