Vigyázzatok a spermáitokra!
2011. aug. 3.,

Vigyázzatok a spermáitokra!

Mostanában egyre többet hallani arról, hogy megisszuk a Duna-vízzel a fogamzásgátlót (amit a lányok belepisilnak), meg a műanyagpalackokból kioldódnak olyan anyagok, amik női hormonként viselkednek.
Az a helyzet, hogy „a hír – igaz”!

A fiúk-férfiak (de mindannyian) egyre több nőihormon-hatásnak vannak kitéve.

Ezek egy részének semmi köze a valódi női hormonhoz (ösztrogén), de a molekula fontos szerkezeti részlete hasonlít hozzá és így bekötődik a receptorhoz, elindítja a hatást. A legmeglepőbb anyagok tartalmaznak ilyen vegyszert: gombaölőszerek (Vindozolin) PVC-ben levő anyagok (ftalátok), bizonyos mesterséges illatanyagok, bútorokban, nyűanyagokban levő égésgátló anyagok. Sajnos az egyik legnagyobb gond, hogy az italokat tartalmazó műanyagpalackokat is lágyítják (BiszfenolA) bizonyos anyagokkal, ami növeli az élettartamukat. A konzervdobozok belsejét borító bevonatokból is szabadul fel ilyen hatású anyag.


Érdekes módon bizonyos nehézfémek is rendelkeznek ösztrogén-szerű hatással. Így például a Kadmium, ami a dohányfüsttel juthat szervezetünkbe. De sajnos erősen szennyezettek bizonyos tengeri halak Higannyal – ez is veszélyes lehet nagy mennyiségben.

Ráadásul ezek az ösztrogén-hatású anyagok a zsírszövetben raktározódnak és évekig, sőt évtizedeik kifejthetik hatásukat a hormonrendszerre!

A növényi ösztrogének alkotják a másik ösztrogénszerű hatással bíró csoportot. Ezeknek a hatása sokkal bonyolultabban jelentkezik. Ezek kapcsolódnak a receptorhoz, de olyan minimális hatást váltanak csak ki, hogy egy részük így inkább csak elfoglalja a helyet a hatásos ösztrogén-hormon elől. Akkor van nagyobb jelentőségük, amikor nincs megfelelő női-hormon hatás! Ilyenkor képesek természetes módon pótolni a csekély aktivitásukkal is a hormonális működést. Mivel ezek általában gyorsan kiürülnek, igazi veszélyük nincs. Olyan mennyiségben kellene az adott növényeket fogyasztani, ami nálunk nem fordulhat elő. Ki enne annyi szóját, napi 10-12 dkg lenmagot, vörösherét, vagy kilószámra almát, zellert.

Ugyanakkor ez a kismértékű hatás fontos lehet például a női klimaxnál. Távolkeleti nőknek, akik sok szóját fogyasztanak, alig vannak klimaxos panaszaik – ezt mondjátok el anyukátoknak!


De mi is a veszélye a sok női hormonnak?


A fiúk számára az egyik legfontosabb a nemzőképesség csökkenése. Egyre több férfinak vannak gondjai a gyermek-nemzéssel. Csökken a milliliterenkénti ondósejtszám. Azt gondolnánk, hogy millió számra vannak, nem nagy baj. Csakhogy a tapasztalat azt mutatja, hogy olyan komoly a romlás, hogy a meddőségek oka egyre gyakrabban a férfiakban keresendő. Sok kutató azt gondolja, hogy a magzati korban elszenvedett fokozott ösztrogén-hatás az oka a húgycsőhasadék nevű veleszületett rendellenességnek és a here le nem szállásának is. Akinek nincs a helyén mindkét heréje az sürgősen keressen fel urológust-andrológust (férfigyógyászt), mert nagy baj lehet belőle!

Bizonyos vélemények szerint az egyre korábban kezdődő női serdülésben is szerepet játszanak a környezeti ösztrogének (mások szerint csak a jóltápláltság magyarázza). A női emlőrák gyakoriságát azonban minden bizonnyal fokozzák ezek a szerek, az emlőrákok nagyrésze hormonérzékeny, tehát hormonhatásra növekvő daganat. A későn vállalt első gyermek, illetve az alacsony gyerekszám már régóta ismert kockázati tényezők.


Mi a helyzet az állatvilágban?


Angol kutatók Anglia folyóiban rendkívül sok hermafrodita (kétivarú/hímnős) pisztrángot vizsgáltak. Ennek eredményeképpen arra jutottak, hogy a folyóba vezetett szennyvíz mosószer bomlástermékeket tartalmazott, melyek stimulálták az ösztrogén-receptorokat és így jöttek létre a hermafrodita pisztrángok. Nőstény pisztrángok ugyan voltak a folyóban, de hímivarút nem találtak - csak olyat, ami a hím és a nőstény között volt félúton. Hasonlót lehet olvasni cseh folyókban található rákokról.

Néhány alligátor populációban gondot okoz a szaporodás, mert a hímek pénisze túl kicsi volt a szaporodáshoz, egyszerűen nem tudták megtermékenyíteni a nőstényeket.


Mit lehet tenni?


Bio-terméket kellene vásárolni, de legalábbis nézzétek meg mit esztek! A konzerveket nem ajánlom! A kész- félkész ételeken olvassátok el a feliratokat és a minél kevesebb vegyszert vagy E-számot tartalmazót válasszátok!

A távoli országokból importált zöldségeket és gyümölcsöket sem ajánlom. Legjobb olyasmit enni, ami nálunk termett, nem igényelt hosszú szállítást, tartósítást. (itt a gyümölcs-szezon!)

Ne használjunk felesleges vegyszereket. Felesleges a legtöbb kozmetikum, a légfrissítők a mindennapos tisztító vegyszereink nagyrésze. Aminek a szagát (újonnan vásárolt cipő, bútor) sokáig érzed, az azt jelenti, hogy vegyszer párolog ki belőle, amit folyamatosan belélegzel és biztosan nincs rá szükséged, még ha nem is tudunk róla, hogy veszélyes.

Lehetőleg ne használjunk vegyszeres rovarölőszereket.

Mossatok kezet és mossátok meg a vásárolt élelmiszereket!

Vigyázzatok az egészségetekre!