Sárgabarack-mag. Mennyit ehetünk?
2022. júl. 29., Élelmiszerbiztonsági Szemelvények

Nem tudom, hogy ti szoktatok-e sárgaback-magot enni, mi bizony igen. Mindig téma volt, hogy mennyit lehet biztonságosan elfogyasztani ebből a mandulaszerű csemegéből.

Több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint egy fél nagy nyers sárgabarack mag egy adagban történő elfogyasztásával túlléphetjük a biztonságos szintet.

(A kisgyermekek esetében egy kisebb mag elfogyasztásával a kockázat túllépi a biztonságosnak mondható szintet.)

A sárgabarack magban természetesen jelenlévő amigdalin a barackmag elfogyasztása után cianiddá alakul át.

A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halált. Tanulmányok eredményei alapján 0,5-3,5 mg cianid testtömeg-kilogrammonként halálos lehet.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei az akut expozíció (az egyszeri elfogyasztott adag) biztonságos szintjét (akut referencia dózis, ARfD) 20 µg/testtömeg kg-ban állapították meg, ami 25-ször kisebb, mint a legkisebbnek ismert halálos adag. Figyelembe véve ezt a határértéket és a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az EFSA szakemberei azt becsülték, hogy a felnőttek három kis barackmagot (370 mg) ehetnek meg anélkül, hogy túllépnék az akut referencia dózist. Kisgyermekek esetében ez a mennyiség 60 mg, ami kb. egy fél kis magnak felel meg.

A sárgabarack gyümölcs a ciánmérgezés szempontjából nem érintett. A sárgabarack normál fogyasztása nem jelent kockázatot. A sárgabarack magjához csak a belső termésfal feltörése után lehet hozzáférni, így a mag nem érintkezik a fogyasztásra kerülő gyümölccsel. Az Európai Unióban árult legtöbb nyers sárgabarack mag valószínűleg az unión kívülről importált termék, és a fogyasztóknak az interneten keresztül értékesítik. A kereskedők rákellenes élelmiszerként hirdetik a magokat, és az átlag fogyasztókat napi 10 mag, a rákos betegeket pedig napi 60 mag fogyasztására ösztönzik.

A cikk forrásául szolgáló közlemény:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160427

És a háttérben álló tudományos közlés:
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/4424ax1.pdf