Tej-allergia vagy tejcukor-érzékenység?
2022. szept. 15., Dr. Klujber Valéria

Fáj a hasad, ha tejet iszol? Vagy kiütéseid lesznek és rosszul érzed magad?

Fontos eldönteni, hogy melyikről van szó, mert az allergia veszélyes is lehet, míg a tejcukor lebontására való képtelenség tulajdonképpen normális állapot.

A valódi ételallergia nem gyakori, de ha van, akkor tisztában kell lenned vele. A te korosztályodban 1-3% körüli gyakorisággal fordul elő.

Tünetei az egyéb allergiákhoz hasonlóan bőrviszketés, duzzanatok, kiütések, vagy akár légúti allergia tünetei (nehézlégzés, fulladás-érzés) is lehetnek. Természetesen hasi panaszokkal is járhat.

Különféle ételek okozhatnak allergiát, gyakori, hogy a tenger gyümölcsei, hal, szezámmag, vagy földimogyoró okoz allergiás reakciót. (A kisebb korban gyakori tej- tojás-, vagy szója-allergiát általában kamaszkorra már kinövik az érintettek.) Ilyenkor az étel nagyon kicsi mennyisége is veszélyes lehet. Ezért vannak feltüntetve az összetevők a legkisebb mennyiségben is például a csokoládén: pl „olajos magvakat, szóját is feldolgozó üzemben készült", hogy az ilyen jelzésű terméket az allergiások kerüljék el.

Nem könnyű bizonyos allergéneket teljesen kiiktatni az étrendünkből. El sem tudod képzelni, hogy mi mindenben van például tejpor.

Az étel-intolerancia nem valódi allergiát jelent. Oka általában az adott élelmiszer emésztésének zavara, amit általában egy bizonyos emésztő-enzim hiánya okoz.

Az ilyen állapot meglehetősen gyakori.

A tejcukor bontásának képessége vagy képtelensége például egyik leggyakoribb ilyen állapot. Ráadásul népcsoportonként nagyon különbözik a gyakorisága. Az ember veleszületetten meglévő tejcukorbontó képessége az életkor előrehaladtával, egyénenként változó módon 6-20 éves korra lecsökken, majd teljesen elveszik. Az evolúciós magyarázat szerint ennek az az oka, hogy – az állattartást megelőzően – nem volt lehetőség arra, hogy az ember felnőttként tejet fogyasszon, így nem volt szükség a tejcukorbontó képességre sem. A megmaradó laktáz-aktivitás egy mutáció (genetikai változás) eredménye lenne. Ennek olyan körülmények között lehetett előnye, amikor a napfény hiánya miatt több D-vitaminra, több kalciumra volt szükség az egészséges csontozat fenntartásához. Ennek érdekében kezdtek el az emberek tehéntejet, kecsketejet fogyasztani.

Elképzelések szerint ezért ritkább a felnőttkori laktáz-hiány (a tejcukorbontás képessége) az észak-európai népek körében és ezért maradt alacsonyabb dél-európában. Magyarországon egy egészen friss, 2009-ben készült genetikai vizsgálatban 37%-ban találták meg a tejcukorbontó képesség elvesztésének megfelelő génvariánst.

Lehet, hogy te is tapasztalod, hogy újabban nem kívánod a tejet, esetleg puffad, fáj tőle a hasad. Ez annak a jele lehet, hogy elvesztetted a tejcukorbontó képességedet. Ne sajnáld, ezek szerint felnőttesedsz.
A lebontott tejcukrot tartalmazó, tehát „erjedt" vagy savanyítottnak nevezett tejtermékeket (aludttej, kefir, joghurt) bátran fogyaszthatod. Sok egyéb tejtermékre (vaj, sajt) is egyre gyakrabban ráírják, hogy maradék tejcukrot tartalmaz-e. Lehet, hogy valamennyi tejcukorral még elbír a szervezetet, csak nagyobb mennyiség okoz panaszokat – ezt úgyis kitapasztalod majd.

Ha komolyabb panaszaid vannak, akkor azért érdemes elmenni egy kivizsgálásra, hogy tisztázzuk, a tejcukor vagy esetleg teljesen más élelmiszer okozza a problémát. Ehhez érdemes alaposan megfigyelni, hogy milyen étel fogyasztása után jelentkeznek a panaszok és pontosan mik azok. Akár pár napig érdemes naplót vezetni, amiben feltünteted az étrendedet és mellette a panaszokat. A székletürítés gyakoriságának és milyenségének is lehet jelentősége, főként, ha változott.

FONTOS:

Ha puffadásos, hascsikarással, fokozott szélürítéssel jellemezhető panaszaid a tejivásra hirtelen, mondjuk egy hasmenéses betegséget, vagy antibiotikus kezelést követően jelentkeztek, akkor lehet, hogy csak átmeneti állapotról van szó. A bélbolyhok legtetején (a bél üregéhez közel) ülnek azok a sejtek, amelyek a tejcukor bontásáért felelősek. Ez azt jelenti, hogy a bélbolyhok károsodása elsősorban a tejcukorbontás átmeneti zavarában nyilvánulhat meg. Ez az értelme a hasmenést követő diétának!

Ha eltelt egy hét, megújultak a bélbolyhok is és lehet, hogy visszatért ez a képességed.

folytatjuk!