Kezdünk fázni, kezdünk fűteni
2021. okt. 7., á. i.

Ki ezzel, ki azzal. A legtöbben gázkészülékekkel, de akár kiegészítő fűtésként egyre több háztartásban alternatív megoldások is találhatók, mint például fatüzelésű cserépkályhák, kandallók, vaskályhák.Nyáron már biztosan ellenőriztették is a gázkészülékeket a szüleid szakemberrel, akik elvégezték a szükséges karbantartásokat. És ugyanez vonatkozik a kéményekre.Ha még nem, akkor már nagyon itt az ideje.
Az egyik leggyakoribb otthoni mérgezés a szénmonoxid mérgezés.
Kémia ismétlés: CO, színtelen, szagtalan gáz. 
Miért olyan veszélyes a szénmonoxid? Mert a vérben levő hemoglobinhoz 250-szer erősebben kötődik, mint az oxigén.
A levegőben előforduló alacsony koncentráció is mérgezést okoz.
Melyek a szénmonoxid mérgezés tünetei?
Leggyakoribb enyhe tünetek a fejfájás, szédülés, émelygés. Jellegzetes lehet a mérgezett kipirult, „cseresznyepiros” bőre. A mérgezés súlyosabb fokánál gyengeség, eszméletvesztés jön létre és sajnos nem ritka a halálos mérgezés sem.
Ha szénmonoxid-mérgezésre van gyanú, azonnal ki kell szellőztetni a helyiséget, a mérgezetteket szabad levegőre vinni, az eszméletlen mérgezettet stabil oldalfekvésbe helyezni, amíg a mentők megérkeznek.
Elsőrendű szabály azonban a mentés biztonsága! A segítő biztonsága! Kérj segítséget, és soha ne feledd, hogy nem kerülhetsz saját magad is bajba!
A gázkészülékek, kémények rendszeres ellenőrzésén túl szénmonoxid érzékelő készülékekkel is fel lehet szerelni az otthonunkat, amely hangjelzéssel figyelmeztet a veszélyes CO- koncentrációra.

A hibás gázkészülékeken, fűtésen kívül mi az, ami még szénmonoxid mérgezést okozhat?
Zárt térben járó autómotor is CO mérgezést okozhat. Megtörtént tragédiához vezetett, amikor fiatalok a garázsban, járó motorú személygépkocsiban aludtak el. Örökre.