Sugar Dating
2021. júl. 14., Várnai Dóra

Prostitúció vagy elfogadott pénzszerzési lehetőség fiataloknak?

Mi is az a sugar dating?

A kifejezésnek nincs megfelelő magyar fordítása, a „sugar”, cukor szóhoz, valaminek a megédesítését társíthatjuk. Egy úgynevezett luxuskapcsolatot jelent, amelyben döntően fiatal lányok (sugar baby) randiznak idősebb, gazdag férfiakkal (sugar daddy). A lányok a szépségüket, társaságukat adják a férfinak, esetenként szexuális együttlétet, a férfi pedig ajándékokkal, utazásokkal, vagy anyagi támogatással viszonozza mindezt. A fiatal lány felé kimondatlan elvárás, hogy legyen csinos, társaságban reprezentatív, tudjon beszélgetni, legyen szexre kész, és minden tekintetben fogadja el a férfi életvitelét (családját), ugyanakkor ne akarja kisajátítani őt vagy bármi módon beleszólni életébe, irányítani, esetleg komolyabb kapcsolatra kényszeríteni. A szerelem általában nem jellemző, vagy inkább kerülendő ezekben a viszonyokban. Előfordulhat az is, hogy a sugar dating kapcsolatban a résztvevő felek egy csinos, fiatal fiú (sugar boy) és a tehetős, korosodó nő (sugar mommy/nanny).
A sugar dating kapcsolat kialakítása általában internetes oldalakon, online társkeresőkön történik.

Miért kezdenek bele az emberek ilyen kapcsolatokba?

Eredetileg döntően egyetemista lányok kerültek a sugar baby szerepébe és céljuk a továbbtanulásuk biztosítása és a (külföldön) tetemes tandíjak fedezése volt. Az ilyen párkapcsolati formát helyesnek tartók szerint, ez távolról sem azt jelenti, hogy valaki fizet szexuális szolgáltatásokért, hanem sokkal inkább egy egyenrangú, üzleti kapcsolat, ahol mindenki azt kapja, amire szüksége van. Ráadásul a szexuális együttléten kívül sok más is történik a két fél között pl. közös utazások, vacsorák, társasági rendezvények. Sok fiatal lánynak (főleg, ha fiatalon gyermeke is születetett) vagy fiúnak nincs megfelelő családi-baráti támogató háttere, anyagi erőforrásai és rákényszerül arra, hogy valamilyen módon pénzt keressen. Nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy egyetemista vagy egy fiatal felnőtt olyan munkát tudjon vállalni, ami elég jövedelmező és minden értelemben a testi és lelki jóllétét szolgálja (vagyis nem zsarnokoskodnak felette, nincs túlságosan nagy nyomás, kizsákmányolás, elfogadhatatlan munkakörülmények, undok munkatársak). Tehát a megélhetés komoly motiváció arra, hogy valaki ilyen módon találjon támogatót.
Az idősebb támogató oldaláról pedig nyilván szerepet játszik a szexuális motiváció, az öregedés lassítása, ellensúlyozása („ha egy fiatal van velem, én is fiatalabbnak tűnök”), valamint az a tényező, hogy egy kapcsolatban csak az előnyös oldalaikat tudják bemutatni (egy-egy vacsora, repülőút vagy éjszaka erejéig könnyű a másikat elkápráztatni).
Hozzá kell tennünk, hogy az idősebb férfi - fiatal nő kapcsolatok inkább szexuális természetűek, míg az idősebb nő - fiatal férfi kapcsolatokban inkább a gondoskodás, a rendszeres közös időtöltés a leghangsúlyosabb.

Mik lehetnek a sugar dating sötétebb oldalai?

Pillanatnyilag a hatályos jogszabályok szerint nem bűncselekmény ilyen kapcsolatban részt venni, sem a támogatót, sem a fiatal személyt tekintve, de számos országban – így hazánkban is – társadalmi mozgalom indult a sugar dating weboldalak reklámozásának visszaszorítására.

Az alacsonyabb jövedelmű fiatalok egy ilyen viszonyban – minden előzetes megállapodás ellenére – könnyen kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe. A pénzért cserébe esetleg olyan szexuális szolgáltatásokat várhatnak el tőlük, amibe már nem önkéntesen egyeznek bele és elképzelhető, hogy a kapcsolat befejeztével, akár évekkel később visszatekintve tudatosulhat bennük az erőszak, a kihasználtság, a manipuláció ténye. Amíg a fiatalok sugar dating kapcsolatokban vannak, addig általában nem tudnak a kortársaikkal randizni és egészséges párkapcsolatokat kialakítani. Az is előfordulhat, hogy a fiatal fiú vagy lány később - akár az idősebb, gazdag támogató helyett is – szégyent vagy bűntudatot érez a sokszor eltitkolt találkozásaik miatt.

Nem szabad tehát azt hinnünk, hogy a sugar dating egy biztonságos kapcsolati forma, egy jó lehetőség részidős diákmunkára, vagy egy kellemes időtöltés, melynek során betekintést nyerünk a luxusba. Minden olyan hirdetés, ami a tandíj vagy a megélhetési költségek gyors fedezését ígéri, vagy arra buzdítja a fiatalokat, hogy csatlakozzanak egy exkluzív társkereső weboldalra ingyenesen, ebből a szempontból gyanús lehet.