HPV oltás
2022. szept. 12., NNK

"A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli. Az első évben a fiúk több mint 70% -a vette igénybe az ingyenes oltást.

A HPV elleni védőoltást - a  korábbi tanévekhez hasonlóan  - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist 2022 októberében, a másodikat 2023 áprilisában. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti.

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasoljuk a védőoltás beadását, és kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. HPV oltóanyaggal már több millió embert oltottak be világszerte, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. A lányok és a fiúk oltásával az egyes HPV típusok által okozott betegségek teljesen visszaszoríthatóvá válhatnak."

GY.I.K.:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/hpv/gyakran-ismetelt-kerdesek