HPV oltás
2023. aug. 28., NNK

A 7. évfolyamos lányok és fiúk szülei is kérhetik a HPV elleni védőoltás beadását szeptember 11-ig.

A HPV elleni védőoltást - a  korábbi tanévekhez hasonlóan  - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist 2023 októberében, a másodikat 2024 áprilisában. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti.

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasoljuk a védőoltás beadását, és kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. HPV oltóanyaggal már több millió embert oltottak be világszerte, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. A lányok és a fiúk oltásával az egyes HPV típusok által okozott betegségek teljesen visszaszoríthatóvá válhatnak."

GY.I.K.:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/hpv/gyakran-ismetelt-kerdesek