A cukros üdítőitalok és az elhízás
2023. dec. 13., Dr. Klujber Valéria

A cukros italok a teljes energiabevitel körülbelül 7–8%-át teszik ki egy vizsgálat szerint. Serdülő fiúk (12-19 évesek), teljes energiájuk 12%-át fogyasztották ezekből az italokból.

A cukros üdítőket sokszor kárhoztatjuk, hogy csak elveszik a kisgyermekek étvágyát, rontják a fogakat és hogy hozzájárulnak az elhízáshoz. Vannak akik az utóbbit kétségbe vonják. Most mégis érteni véljük, hogy hogyan teszik ezt.

Mi történik, ha cukros üdítőt iszunk?

A szilárd étellel összehasonlítva, folyadékfogyasztás után kisebb a jóllakottság-érzés, és kevésbé csökkentjük a következő étkezés kalóriatartalmát, vagyis többet, több kalóriát eszünk. Ráadásul jelentős a kalóriabevitelünk az egyszerű gyümölcscukor formájában is, amit az üdítővel megittunk.

Ha érdekel, hogy miben mennyi cukor van, nézd meg ITT.

Elhízott serdülőknél a cukrozott üdítők fogyasztásának csökkentése hatásos súlycsökkentésnek bizonyul.

A fruktóz (gyümölcscukor) csökkenti az alapanyagcserét és leptinrezisztenciát okoz. A leptin az a hormon, ami szabályozza a táplálékfelvételt. A leptinrezisztencia koncepciója szerint az elhízás rontja a leptin anyagcsere-folyamatokra gyakorolt hatását, ezáltal fokozza az elhízást. Az étrend által kiváltott elhízás esetén, bár a leptinszint a zsírosodással arányosan emelkedik, ezek az emelkedett leptinszintek nem akadályozzák meg a súlygyarapodást, vagyis a táplálékfelvételt. Ezt a csökkent választ vagy válaszképtelenséget nevezzük leptinrezisztenciának.

Mivel a cukor gyors vércukor-növekedést okoz, az inzulinszintet is gyorsan növeli, ami szintén hozzájárul az elhízáshoz, az inzulinrezisztencia és a gyulladás kialakulásához.

A cukros üdítő fogyasztása endogén opioidok felszabadulását váltja ki a megfelelő agyi központban (nucleus accumbens), továbbá aktiválja a dopaminerg jutalmazó rendszert, ezáltal a morfin- és a kokain-függőséghez hasonló cukor-addikcióhoz vezet. Ez különösen kisgyermekek esetén veszélyes, mert fokozza az édesíz-kedvelést.

Az egészségesnek tartott gyümölcslevek a cukros üdítőitalokhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak cukrot (és kalóriát), így ezek ugyanúgy elhízást okozhatnak. Nem javít a helyzeten, hogy sokszor hozzáadott vitamint, vagy ásványi anyagot is tartalmaznak. A teljes gyümölcsök fogyasztásakor az elhízás veszélyét nem tapasztaljuk. Ennek egyik oka, hogy a gyümölcsökből, rosttartalmuk miatt a cukor lassabban szívódik fel.

Az USA-ban végzett vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy a gyümölcslé bevitele súlygyarapodással jár, míg a valódi, egész gyümölcs esetében ennek ellenkezője igaz.

A bélflórára gyakorolt hatásukról, arról, hogy növelik a rosszfajta vérzsírok szintjét valamit a húgysav (!) mennyiségét is, már nem írok…

A cikk ez alapján készült:

Malik, V.S., Hu, F.B. The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases. Nat Rev Endocrinol 18, 205–218 (2022). doi.org/10.1038/s41574-021-00627-6

Figyelj arra, hogy mennyi cukros üdítőt vagy gyümölcslevet iszol, különösen ha hajlamos vagy a hízásra. Mivel a cukorpótlókkal, édesítőszerekkel kapcsolatban is mindig felmerülnek kérdések, ne csapd be ezekkel a szervezeted. Legjobb szomjoltó a víz! A kikapcsolódáshoz, egyszer-egyszer természetesen meg lehet inni azt, amit szeretnél.