Alvás
2024. jan. 26., Dr. Klujber Valéria

A legtöbb kamasznak 8-9 óra éjszakai alvásra van szüksége. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a napi feladatokat (tanulás, sport stb) el tudd végezni.
Sajnos a legtöbben nem alszanak ennyit.

Miért nem alszik eleget egy kamasz?

Kamaszkorban a napi ritmus másként működik, mint gyermekkorban vagy felnőttkorban. A tanulmányok szerint a hormonális átalakulások miatt (a melatonin nevű hormon termelődése később indul be a nap folyamán) hajlamosak sokáig fennmaradni, később lefeküdni, emiatt aztán később kelni.

Ráadásul a sokáig fennmaradásra a tanulás is jó okot ad. A délután legtöbbször elúszik a barátokkal és a különórákkal, a tanulásra marad az este.

Az iskola azonban reggel nyolckor, vagy sok helyen nyolc előtt kezdődik, a nagyobb városokban (főként Budapesten) sok idő kell az utazásra is. A koránkelés alól nincs kibúvás. Így az alvásra sokszor csak 6-7 óra jut.

Miért fontos az alvás?

A lassúbb reakció, a figyelem lanyhulása, vagy az elalvás az iskolában rendszeresen előfordul. Ilyenkor a legnagyobb veszély maximum a rossz jegy.

Azonban a tömegközlekedésben is minden nap látni reggelente a csukott szemmel szunnyadó fiatalokat (vagy idősebbeket). Amikor ők majd átmennek az úttesten, vagy esetleg nem busszal, hanem biciklivel közlekedve vesznek részt a reggeli nyüzsgésben, akkor tudnak megfelelően figyelni??? Tesi-órán, vagy edzésen ugyanolyan biztonságban vannak, mint kipihent társaik?

Az alváshiány ráadásul a hangulatunkra is rossz hatással van. Az alvásra szükségünk van az egészség fenntartásához, ami a fizikai és lelki egészségre is igaz.

Hogyan alhatnék többet?


- Próbálj rendszert kialakítani: feküdj le és kelj fel mindig ugyanakkor! A rendszerességgel eléred, hogy a szervezetet hozzászokjon az esti elalváshoz és a reggeli keléshez. Lehetőleg tartsd meg a rendszert hétvégéken is. Ne feküdj le később akkor se, maximum egy órával és ne kelj fel később, esetleg 2-3 órával.
- Lehetőleg ne este, lefekvés előtt tornázz! Ez felébreszt és nehezíti az elalvást. Teljen el legalább 3 óra a testmozgás és a lefekvés között! A délutáni testedzés kifejezetten jót tehet az alvásnak.
- Ne igyál kávét, teát (energia-italt) négy óra után! Ezek ébren tartanak.
- A lefekvés előtt nézett filmek is hatással vannak az alvásunkra. Egy akciófilm után nehezebb az elalvás. Pihentesd az anyag lefekvés előtt!
- Ha komolyabb iskolai dolgozatra, tesztre készülsz, akkor semmiképpen se válaszd azt a megoldást, hogy áttanulod az éjszakát. Így fáradtan, biztosan rosszabbul teljesítesz, mintha kevesebbet tanulnál, de kipihennéd magad. Ráadásul az éjszakai pihenés alatt az agyad rendszerezi a tanultakat.
- Teremts megfelelő körülményeket. Sötétben, nem túl melegben, csöndes, kényelmes fekhelyen lehet jól aludni. Azt már te tudod, hogy a puhább vackot, vagy a keményebb matracot szereted.


Tudtad? Március 17-én van az alvás világnapja.

A kutatások szerint érdemes lenne átgondolni a kamaszok iskolakezdésének idejét. Kilenc előtt alig alkalmasak valami komolyabb feladatra, este 11 előtt pedig nehezen alszanak el.
A kilenckor kezdődő első óra bevezetésére azonban még várnotok kell!