Edzettség
2022. ápr. 12., Monspart Sarolta

A testedzéseket rendszeresen végző egyén edzett lesz, azaz erős, szívós, ellenálló és nehézségeket leküzdő. A viharedzett jelző többnyire csak a lelki nehézségek legyőzőire használatos.

A testedzés
A testedzés a sportoló egyén számára: a jobb közérzet, az egészség, a fizikai és pszichikai teljesítőképesség megszerzése, megtartása és fokozása érdekében végzett rendszeres sportmozgás. Az edzés – tréning – fizikai, technikai, taktikai edzés is lehet. (Angolszász nyelvekben a training jelentheti a katonai, orvos, szakmai, például a varrónői felkészülést is.)

A cselekvések, a sportmozgások megtanulásának, végrehajtásának feltételei a testi képességek. Ezek a szervezet és a személyiség olyan tulajdonságai, amelyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy megfelelő tevékenységformában a végrehajtás eredményes legyen. A testi képességeknek három nagy csoportja elfogadott: kondicionális képességek, koordinációs képességek és az ízületi mozgékonyság.

A kondicionális képességeket energetikai tényezők határozzák meg. A három fő képesség: állóképesség, erő, gyorsaság. Ezeknek a legfontosabb fizikai képességeknek a fejlesztése az iskolai tanulók és minden sportág képviselőjének alapfeladata, mivel ezzel érhető el általánosan jó fizikai teljesítőképesség, szilárd egészség és az emberi szervrendszerek harmonikus fejlődése.
Az iskoláskorban a különböző testi képességek sokrétű, egyensúlyos fejlesztése a kívánatos. Sokféle gyakorlatra és minél több sportág mozgásanyagának elsajátítására van szükség a testi fejlődés idején. A teljesítmény javulásához kell a tanuló részéről önállóság, alkotó elemzés, egyéni tervezés, értékelés és az új befogadása, a kíváncsiság nyitottsága.
A legfontosabb képesség, minden életrevaló „mozgás” alapja az állóképesség. Állóképességgel a szervezetnek azt a tulajdonságát jelöljük, amellyel hosszantartó, viszonylag erős ellenállású terheléseknél mozgósítja a végrehajtáshoz szükséges energiát. Az állóképes egyén magas intenzitással hosszú ideig tud munkát végezni. Ez a tulajdonság nagymértékben edzhető fiatalok körében, ezért az állóképességet fejlesztő edzések fontosak ifjúkorban. A rendszeres állóképességi testedzést végzők szervezetében pozitív hatások figyelhetők meg a teljesítmény javulásával egyidejűleg, akár 6-8 hét után.
Ezek a kellő terhelésű állóképességi sportágakban – futás, úszás, kerékpározás, evezés, sífutás stb. – végzett edzések a szív- és keringési rendszer teljesítményét javítják. Nemzetközileg az állóképességet leggyakrabban a Cooper-teszttel mérik.
A koordinációs képességeket a szabályozási folyamatok képviselik, a mozgáskoordináció funkciói. Régebben az ügyesség fogalmával magyarázták.  Mára differenciáltabb a kérdés a koordinációs képességek összetettsége (egyensúly, tér-idő tájékozódás stb.) miatt.
Az ízületi mozgékonyság az a testi képesség, amely segítségével a mozgásokat – anatómiai korlátokon belül – nagy mozgásterjedelemmel tudjuk végrehajtani, erőkifejtés feltételezésével. A mozgékonyság megítélésében az ízületi rendszer, a szalagok és inak, továbbá a mozgásokban érintett izmok nyújthatósága, erőkifejtő képessége a mérvadó.