Jó formában, szép nyarat!
2024. jún. 25., Henter Izabella

A kamaszkor az utolsó lehetőség, amikor még tehetünk valamit az egészséges szokásokért. "Lógatom a lábam, növesztem a hájam" lehetnek tervek a vakációra ... vagy mégsem?

Amint megjött a jó idő, a napsütés lekerült a kabát, a pulóver, megjelentek a hurkácskák, az úszógumik. A nádszál-vékony ifjak és hölgyek lejtenek, éppen el nem vesztik nadrágjukat, vagy nehezen dönthető el, hogy a trikó túl hosszú, netán a szoknyát felejtette otthon. A minimális izomzat mellett zsírban mégis bővelkedve, fáradtan isszák a koffeines italokat, alkoholt, füstölögnek naphosszat és ábrándoznak a virtuális világban látottak után...

Ez a valóság? Tényleg ilyenek a fiatalok? Ez csak a külcsíny?

Ez csak kevesekre jellemző?

Akinek nem tetszik, az ne nézzen oda, nem az ő dolga mondhatjuk DE...
A túlsúly (és a jelentős mértékű soványság) hátterében sokszor állnak lelki okok is: elégedetlenség, magány, a figyelem hiánya, unalom, szorongás, teljesítménykényszer, iskolai stressz vagy akár a túl szigorú nevelés. Ilyenkor az evés (túlzott evés-kontroll) lehet pótcselekvés, ami átmeneti vigaszt jelent. Ez a viselkedés viszont beindít egy ördögi kört: a súlyfelesleg (izomzat, energiahiány) miatti lustaság, még kevesebb mozogás, a csúfolódások miatt már nincs is kedv a többiekkel mozogni (társaságban lenni). Szégyenlős visszahúzódás miatt újra az evésben (koplalásban) keresett vigasz, ami miatt még több plusz kg (fáradtság, gyengeség) és boldogtalanság a következmény.

Kutatás eredményei alapján Magyarországon minden hatodik gyermek túlsúlyosnak, illetve elhízottnak bizonyul, ez összehasonlítva más országokkal, de önmagában is rossz.

Mik az okok? Mire figyeljünk?

A felesleges kilókat cipelők az adatok szerint hetente tizenhat alkalommal (naponta közel 3x!) vesznek magukhoz cukrozott üdítőt vagy édesített tejkészítményt.

A friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás ajánlott napi öt adagját csak a fiatalok 8 %-a veszi magához, és a javasolt napi 60 perces fizikai aktivitás, mozgás a fiúk 22 %, míg a lányok 8 %-nál valósul meg. Az egészségesnek mondható 10-11 órás alvás pedig mindössze a fiatalok 10%-nál teljesül.

Tegyél Te is ellene!

Választékosabb étkezés, napi 3x-5x, natúr zsírszegény tejtermék, húsok, hal, tojás, barna gabonák. Napi 3x zöldség 2x gyümölcs, több alvás (8-10 óra/nap), vízfogyasztás (2 liter/nap)

Erre tippeket találsz itt:
http://www.tinivagyok.hu/temak/eletmod/item/androidieta-3?category_id=4

Sport 60perc / nap vagy 2x 30 perc/nap, játék, verseny, gyaloglás, futás, kirándulás, tánc, bringázás, vízi sportok, olyan mozgások, ami ugrálással jár. Heti legalább 3x kardio-tréning.

Erre tippeket találsz itt:
http://www.tinivagyok.hu/temak/eletmod/item/az-edzes

Szép nyarat kívánok, a Te legjobb formádban!