Bubble tea
2022. nov. 8., Dr. Klujber Valéria

Korábban inkább külföldön találkozhattunk vele, de egy ideje itthon is kapható a bubble tea, vagyis a tápiókagyöngyös tea. De mi is ez?Miből is készül?
250 ml zöld vagy fekete tea
1/3 pohárnyi tápiókagyöngy vagy gyümölcsös zselék, vagy golyók
és ízesítésnek joghurt, szirup, vagy aromák.

A tápióka gyöngyök a pohár alján ülnek, de a szívószállal felszívhatók. A felszínük olyan, mintha gumicukrot ízlelgetnénk, a belsejében viszont folyadék vár ránk. A gyöngyök nem mindig készülnek tápiókából, itt van példának egy gyümölcsös buborék összetétele: VÍZ, CUKOR, CSERESZNYELÉ, KÁLCIUM LAKTÁT, NÁTRIUM ALGINÁT, XANTHÁNGUMI, TARTRAZIN No.5 (E102), NARANCSSÁRGA (E110) (No.6), ALMASAV, CITROMSAV, KÁLIUM SZORBÁT (0,05% ALATT)

Hát, nem tudom merjem-e ajánlani... Kóstoltátok már?

De mi az a tápióka?

A tápióka vagy manióka egy eredetileg Dél-Amerikában őshonos gumós gyökerű növény, amelyet a világ számos trópusi országában termesztenek. A tápiókagyökér keményítőben  gazdag, liszt és kenyér készítésére is alkalmas, így élelmet biztosít a szűken termő területeken is.
A tápiókát elsőként a maják kezdték el termeszteni gyökeréért. A teákban használt tápiókagyöngy gyakorlatilag olyan őrléssel előállított granulátum, amely főzés hatására kocsonyás állagot és átlátszó lesz. Manapság a nyugati gasztronómia különlegessége, a keleti országokhoz hasonlóan egyebek mellett pudingok, levesek és mártások készítésénél használják fel ezt az ezerarcú növényt.

Nagyon tápláló (tehát kalóriadús) keményítőben gazdag táplálék. 100 grammra számítva 1499kJ vagyis 358Kcal energia van benne.

A tápiókapudingról talán már ti is hallottatok.