Vannak céljaid?
2023. jan. 9., Nagy Krisztina

Tinikorban nagyon nehéz megválaszolni, hogy pontosan mik is a céljaink, de az nagyon fontos, hogy egyáltalán legyenek!
Miért is? Olvasd el, hogy mi a véleményem!

Elgondolkodtál már azon, hogy mik a céljaid az életben?
„A mi leszel, ha nagy leszel?", szerintem az egyik legidegesítőbb kérdések közé tartozik, ami tiniket érhet.

Ha van már rá konkrét válaszod, az a legjobb dolog, és csak így tovább!
Ha csak „hümmögni" tudsz, akkor itt az ideje először is „apró dolgokkal" elkezdeni a „cél gyártást"!

Amennyiben nincsenek céljaid, annak csak az lesz a vége, hogy hazamész az iskolából, és a számítógép előtt végigpunnyadod az egész délutánt, miközben nem sok hasznosat teszel. Persze ez is lehet egy életcél, hogy leépítsd az életed, és csak a net, vagy a tv világában élj.
Lássuk be, ez elég szánalmas életcélnak. Persze néha jól jön a kikapcsolódás, napi 1-2 óra netezés, lazítás simán belefér, de nem szabad, hogy minden szabadidőd ezzel teljen el.

Most, ha ezt a cikket olvasod, gondolkodj el azon, hogy egyáltalán a nap hátralévő részére vannak-e céljaid, vagy úgy döntöttél, ami maradt, az már csak semmittevésre való? Biztos nem lenne már semmi, amit meg kéne csinálni?

És mi a helyzet a holnappal? Iskola? Vagy szabadnap? Miket kéne megcsinálni? Mihez lenne kedved?

A „semmi", soha ne legyen válasz! Mindig kell lenni valaminek!

Elsődleges cél legyen ilyen korban a tanulás. Minél több információt magadba gyűjteni, és jó jegyeket szerezni. Viszont ne maga a jó osztályzat legyen a cél, hanem a mögötte lévő tudás! Természetesen mindenki puskázik néha napján, de az se a megfelelő cél, hogy minél tutibb puskákat írj. Bár még mindig jobb, ha magad írod meg, mintha csak másét használod, vagy ilyesmi.
Igyekezz minél több ismeretet begyűjteni, mert köztudottan ilyen korban a legjobb az agy befogadó képessége.
Fontos cél, hogy minél több ismereted legyen a világról, ne csak ülj mint egy szobanövény. Ne hagyd, hogy mások véleménye, nézetei irányítsanak, legyen mindig sajátod, és a lehető legtöbb témához tudj valamennyit hozzáfűzni. (Természetesen értelmesen!)
Célként lehet tekinteni akár a kapcsolatok szorosabbra fűzésére is. Elhatározhatod, hogy több programot szervezel a barátaiddal, azokkal, akikkel régen nem beszéltél már, de úgy érzed kéne, vedd fel újra a kapcsolatot!
Az interneten is lehet a kapcsolatokat ápolni, de nem szabad hagyni, hogy ezáltal kiszoruljanak a való világból.
A kapcsolatok erősebbé tétele természetesen a családon belülre is érvényesek! Oké, tinikorba néha az ember a háta közepére se kívánja az egészet, de néhány beszélgetés sokat segíthet ilyenkor!

Ha már kapcsolatok, ide tartozik a „pasi szerzés" is... Ezt nem tartom olyan dolognak, aminek célnak kéne lenni... Úgy értem, erre azért ne tedd fel a tini korod.

Legyen hobbid! Keress valamit, amit szívesen csinálsz, és minden nap szánj rá egy kis időt. Lehet ez olvasás, írás, rajzolás, festés, sport, zene, bármi!
Biztos vannak álmaid, tegyél értük valamit! Legyen az a célod, hogy mindig közelebb kerülj a beteljesülésükhöz.

De a célod bármi lehet, az egyetlen kikötés az, hogy HASZNODRA VÁLJON! Önpusztító tevékenység semmiképpen ne kerüljön be a célok közé... Ne arra hajts, hogy minden hétvégén hányásig idd magad, szintet lépj egy játékban, minél trendibb legyél, és ilyesmik.
Minden hülyeséget el kell felejteni, de sürgősen.
Nem kell rögtön nagy távlatokban, világrengető dolgokban gondolkodni.
Az is elég, ha egyáltalán a következő napra eltervezed, hogy miket csinálsz meg. Persze nem kell katonai beosztás, amitől nem térhetsz el egy másodpercre sem. Az viszont fontos, hogy tudd, mik a teendőid, nehogy a nap úgy menjen el, hogy voltaképpen semmit nem csináltál.
Lehetnek „pihi napok", kellenek is, hogy az ember lenyugodjon, és csak pihenjen. De ne ez legyen az alap, mert akkor ez ilyen napok csak állandó semmittevéssé nyúlnak.

Gyűjts össze minél több célt, és dolgozz azon, hogy a lehető legtöbbet megvalósítsd közülük!


A szerkesztőség kiegészítése:

„Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.”
Albert Einstein

Egy új időrend kialakítása és megtartása nagy kihívás és nem mindenki érzi szükségszerűnek.  Ez a néhány lépés azonban segít neked abban, hogy tudatosabban végiggondolod, mivel töltöd jelenleg az idődet. 
Azt javaslom, végy egy papírlapot és gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amiket egy átlagos hétköznap csinálsz. Azon kívül, hogy eszel, iszol, alszol, tanulsz és utazol, mi mindent csinálsz még? Az első felismerés: Minden nap 24 órából áll!Ha elkészült a listád, próbálj meg időtartamot rendelni a felsoroltak mellé. Saccold meg mennyi időbe telik a hazaút, az edzés, a kedvenc sorozatod, a kutya sétáltatás stb. Ha megvagy ezzel, add össze. 24 órába kell beleférned... Akkor tervezz újra. A második felismerés: Mi a fontos?Ha végignézed a listádat, mik azok a dolgok, amelyekre a legtöbb időt szánod? Azok a legfontosabbak is? Amire alig jut idő, az tényleg kisebb szerepet játszik az életedben? Milyen személyeket és helyeket tartalmaz a listád?A harmadik felismerés: Hogyan látják mások?Ha benned nem is merült fel, hogy változtass az időbeosztásodon talán a környezetedben jelezték már, hogy ezzel-azzal tölthetnél több időt. Érdemes azon elgondolkodnod vajon mi az alapja ezeknek a visszajelzéseknek. Szeretnél-e eleget tenni ezeknek a kéréseknek? És tudnál is? Van-e olyan személy a környezetedben, aki szerinted hasznosan vagy élvezetesen tölti a szabadidejét? Tudnál-e tőle tanulni?
Következő lépésként érdemes eldöntened, hogy szeretnél-e változtatni valamin, és ha igen, akkor min. Ha újabb dolgot csempésznél bele az életedbe, honnan vennél el? Mire váltanád le? Ha valamire nem szeretnél ennyi időt szánni, akkor hogyan csökkenthetnéd? A szabadidődet mivel tölthetnéd ki? Mire vágytál korábban, amit még nem tudtál elkezdeni?
Miközben végigolvasod ezeket a sorokat, talán már egyet-kettőt meg is válaszolsz magadban. Ha tudatos tervezésbe nem is fogsz, megtudhatsz magadról néhány dolgot és ne feledd, hogy ezt a kis időt csak magadra fordítottad. Érdemes a lapot eltenni és kis idő elteltével újra megnézni, vajon az idő múlásával mi változott.