Palacsinta
2024. ápr. 15., Dr. Klujber Valéria

Olyan sok mindennel meg lehet tölteni és mindenki szereti.Mi kell hozzá?
sima liszt
tojás
tej
szódavíz
kis só

Hogy mennyi? Az attól függ, hogy mennyi palacsintát akartok csinálni. 20 deka lisztből lesz kb. 12 darab. Ennyihez lehet 2-3 tojást használni. Ha könnyebb tésztát akarsz, akkor több szódát tegyél, de olyat is tudok, aki olyan sok tojással készíti, hogy nem is tesz bele tejet és vizet. Ez szerintem inkább rántotta, de ő így tanulta az anyukájától.

Olyan nagyon nem kell stresszelni az arányoktól! A lényeg, hogy sűrű, de folyós tészta legyen, amit szép simára kevertél. Ehhez az szükséges, hogy a liszthez fokozatosan add hozzá a többi alkotórészt, mindig keverd közben csomómentesre.

A másik titok: nem tapad le a palacsinta, ha legalább egy fél órát állni hagyod miután kikeverted a tésztát. Ezalatt a liszt megszívja magát és nem fog az edényhez tapadni. Ha ekkor túl sűrűnek bizonyul, akkor még meghígíthatod egy kis szódavízzel.


Sütheted a hagyományos vas palacsintasütőben, de teflonban vagy kerámiában is.

Kicsi olaj a sütéskor szerintem nem fog neki ártani, de van aki ezt mindenképpen meg akarja úszni és ezért a tésztába kever csak egy pici (mondjuk egy evőkanál) olajat. Én minden palacsintának adok egy csöppet.

TIPP:
Ha majd édesen akarod tölteni, akkor tegyél a tésztába is egy kis cukrot, mert sokkal finomabb. De nem csak cukrot, sok minden mást is lehet tenni a tésztába – például kakaót, narancshéjat, almát, reszelt sajtot, füstölt sajtot reszelve, reszelt vagy párolt káposztát, zabkorpát, darált diót....

A palacsinta mindenféle töltelékkel finom, engedd el a fantáziád, vagy csak egyszerűen nézd meg mi van otthon! A sajtos tésztás palacsinta spenóttal, a füstölt sajtos - kelkáposzta főzelékkel töltve komplett ebéd vagy vacsora. Próbáld ki!
Nekem a sajttal töltött az egyik kedvencem.