Tizenkét tipp
2012. jan. 23., külső forrás

a sok tévézés ellen.

Újévi fogadalom: Üljünk kevesebbet a számítógép és televízió előtt, éljünk egészségesebben!

1. Amikor délutánonként, hétvégenként vagy az iskolai szünidőben „rád szakad" a szabadidő, számtalan lehetőség közül választhatsz, hogy mivel töltöd el. Gondolkozz, mit választasz!

2. Hanyagold a tévét, a rádiót és a számítógép is maradjon csak munkaeszköz. Ezek amúgy is csak ideig-óráig lehetnek pihentetők, és azon túl, hogy egészségrontók, függőséget okoznak és elszigetelnek másoktól.

3. Sokkal fontosabbak a társas kapcsolatok. A közeli ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal vagy a családdal közösen megtervezett program kétségtelenül igényel ugyan némi szervezői munkát és főleg időt (amiből ugye egyre kevésbé szívesen „áldozunk" egymásra), de közben megoszthatod a többiekkel az érzéseidet, gondolataidat, és életre szóló élményekkel lehetsz gazdagabb.

4. Menj ki a természetbe családostól, barátostól, barátnőstől és mozogj! Keresd a csendet vagy a közös programokat, rajtad múlik, hogy mire van nagyobb szükséged! Nézz szét a lakóhelyed környékén, a tágabb környezetedben és az országban! Hidd el, rengeteg csodálatos kulturális és természeti értéke van hazánknak és lehet, hogy némelyik csak egy karnyújtásnyira van tőled. Mint minden nemzet, mi sem vesszük észre, máshol talán más, de nem szebb vagy jobb. Mielőtt külföldre mennél előbb a saját országodat kell megismerned.

5. Tanulj meg tájékozódni! A térkép ismerete nem csak a kirándulások alkalmával válik hasznodra, de a városban vagy egy bevásárlóközpontban is magabiztosan tudsz általa közlekedni. A GPS-el megkeresni a célpontokat hasonlóan izgalmas feladat.

6. Menj gyalog, ha lehet, mert ez biztosítja a legnagyobb szabadságot! A láb mindig kéznél van. Egy turista térkép segítségével gyönyörű tájakat, természeti értékeket és érdekes kulturális emlékeket fedezhetsz fel.

7. Kerékpáron sokkal távolabbi helyekre juthatsz el, mint gyalog. Lehetőség szerint kerüld a forgalmas utakat és a kerékpárutakon közlekedj.

8. A vízen kenuval vagy csónakkal siklani óriási élmény. Itt ugyan a szabadság fokod jóval kisebb, hiszen csak a folyó irányában tudsz haladni, viszont nagyon közel kerülsz a természethez.

9. Lóháton bejárni a természetet szintén egy hihetetlen élménnyel ajándékoz meg: egy állat visz a hátán, s úgy haladtok, hogy, míg „eszközként" használod, valójában a társad is.

10. Mindegy, mit csinálsz, gyalog, vízen, lóval, vagy bringán, de ha teheted, aludj kint az éjszakában. Állítsd fel a sátrad, rakj tüzet, süss szalonnát és élvezd a tűz melegét! Hallgasd az éjszaka szöszmötölését, a madarak hangját, nézd meg a napfelkeltét!

11. A távolabbi célpontok elérésére használd a közösségi közlekedést! Ez nagyobb szabadságot ad, hiszen nem kell minden alkalommal a parkoló autóhoz visszamenned, ráadásul lényegesen kevesebb környezet szennyezéssel jár.

12. Készíts fényképeket, örökítsd meg az élményeidet! Manapság már mindenki számára elérhető áron kaphatók digitális fényképezőgépek. Ezeket bárki könnyen megtanulhatja kezelni, és az sem baj, ha nem lesz művészi az eredmény. Oszd meg az élményeidet mással is, hátha követőre találsz!


Forrás: Viaticum Természet és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány