Hatékony tanulás
2023. szept. 11., Nagy Kriszta

Van olyan, aki szeret tanulni? Remélhetőleg van, és nem akar mindenki teljes sötétségben élni.
Van olyan, aki szeret a tanórákra tanulni? Ebből már biztosan kevesebbet találni...

Nem meglepő, én is csak a kifejezetten kedvelt órákra szerettem/szeretek. Néhány tipp tőlem, hogy hogyan lehet gyorsabbá, és elviselhetőbbé tenni az egyébként gyakran kínkeserves folyamatot.

Először is, és a legfontosabb az, hogy megfelelő körülményeket teremts az agyadban. Helyezkedj el valahogy kényelmesen, bárhogy, ahogy csak jól esik: fekhetsz, ülhetsz, fejen állhatsz, mindegy. Igyekezz minden gondolatod félrerakni, csak az lebegjen előtted, hogy gyorsan, és pontosan az eszedbe akarod vésni a tanulnivalót. Ha közben állandóan elkalandozol, sokkal nehezebb lesz a tanulás. Igyekezz magad körül minden olyat eltűntetni, ami elvonná a figyelmed. (Én például azért nem tanulok soha az asztalomnál, mert mindig találok valamit, amivel el lehet babrálni, onnantól kezdve pedig lőttek a koncentrálásnak)
Hallgathatsz közben zenét, amennyiben nem tereli el a gondolataidat.
Több helyen olvasni, hogy Mozart mellett könnyebben tanul az ember, én ki is próbáltam, nem mondom, hogy amint elkezdtem hallgatni hírtelen húde az agyamba ment a tudás, de kellemes volt hallgatni, az biztos.

Ki kell tapasztalnod, hogy melyik módszer az, amivel a legkönnyebben az agyadban ragadnak az információk. Azt már talán hallottad/olvastad máshol is, hogy van, akinek úgy megy könnyebben, ha hallja a leckét, más pedig vizuális típus, és képek, színek segítségével gyorsabban megjegyzi a dolgokat.
Én minkét módszerre szoktam élni, habár vizuális típus vagyok.
Nyelvtanulás esetében szerintem nagyon hasznos felmondani a megtanulandó szavakat valami hangfelvevőre, aztán visszahallgatni néhányszor. Persze ehhez is megfelelő körülményekre van szükség, mert hiába hallgatod órákon keresztül a felvett szöveget, ha az eszed egészen másfelé kalandozik.
Természetesen, ha kipróbálod, és úgy veszed észre, hogy hatásosnak bizonyul a hangfelvevős módszer, bármilyen tananyagot felmondhatsz rá.

A másik módszer a vizuális memóriájúaknak kedvez. Ilyenkor érdemes élénk színeket használni, ha füzetből tanulsz. Kiemelni a címeket, alcímeket, fontosabb fogalmakat, különböző színekkel.
A könyvekben is érdemes aláhúzással bejelölni a lényeget. A jobb tankönyvek kiemeléssel is a segítségedre vannak.
Ha képek vannak egy leckéhez, nekem azok is sokat szoktak segíteni.

Felsorolás esetén én mindig meg szoktam számolni, hogy pontosan mennyi dolgot is kell megjegyezni, és mindig számolom magamban, hogy mennyinél járok. Így szerintem könnyebb, mintha csak elkezdeném sorolgatni.

A lényeg tehát szerintem az, hogy szánj rá egy kis időt arra, hogy csak a tanulnivalókkal foglalkozz, és semmi mással. Ha több tanulnivalód van, akkor ezt persze nem szabad úgy érteni, hogy 3 óráig egy helyben ülsz, és a könyv fölé görnyedsz! Fél-háromnegyed óránként mindenképpen érdemes mozogni egy kicsit. Menni egy kört a lakásban, inni, nassolni valamit ( a csoki serkeni az agyműködést :P), néhány percig lazítani.