6. Stratégia: Fedezd fel a különbözőségben rejlő lehetőségeket!
2021. szept. 8., Brockhauser Ildikó

Észrevetted már, hogy mennyire különbözünk egymástól? Van, aki erős fizikai adottságokkal rendelkezik, amíg más a matematikában képes ámulatba ejtő mutatványokra, ismét mások pedig gyönyörűen énekelnek. Éltél már az ebben rejlő lehetőségekkel?

Nem véletlenül vagyunk különbözőek. Azt is mondhatnánk, hogy „így kerek a világ". Gondolj például a világ legjobb számítástechnikai kutató-laborjára! Nagyszerű, hogy léteznek olyan emberek, akiknek tehetségük van előrébb vinni a technika világát, de lássuk be, nagyon hiányos lenne Földünk és életünk, ha semmi más szakterület nem képviseltetné magát. Szükségünk van zenészekre, orvosokra, tanárokra, kétkezi munkásokra – és még nagyon hosszan folytathatnánk a sort. Jóllehet mindezzel talán könnyű egyetérteni, ennek ellenére személyes kapcsolatainkban figyelmen kívül hagyjuk ennek a sokszínűségnek az ajándékát.

Te hogyan viszonyulsz a tőled különböző emberhez? Előfordul veled, hogy lenézed azokat, akik nem tanulnak tovább, nincs nyelvérzékük, vagy minden idejüket az edzőteremben töltik? Talán ódzkodsz bizonyos beállítottságú társaidtól, elkerülöd őket és nem szeretnél kapcsolatba kerülni velük? Esetleg tudomásul veszed, hogy igen, léteznek különböző adottságú emberek, de elvárod, hogy mindenki maradjon meg a maga kis világában? Lehetséges, hogy bizonyos területekről való hiányos vagy nem megfelelő forrásból fakadó ismereteid, vagy éppen a veled egyvágású baráti köröd véleménye tart távol téged attól, hogy észrevedd és élvezd a világ többi oldalát is.

Ezzel a hozzáállással azonban nagy ajándéktól fosztod meg magadat és másokat is. Ahelyett, hogy bezárkóznál, és távol tartanád a tőled nagyon különböző adottságokkal rendelkező embereket, kezd el értékelni és megbecsülni őket! Gondolkozz el mások előnyös oldaláról! Mindnyájan másképp tanulunk, gondolkozunk, különbözőképpen látjuk a világot, és a személyiségünk is eltérő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vannak jobb és rosszabb emberek, csak azt, hogy mindnyájunknak vannak erősségei és gyengeségei. Csodálatos módon éppen ezért, egymással összefogva, egymást kiegészítve többet érhetünk el, mintha egyedül, vagy ha csak hozzánk hasonlókkal együtt küzdenénk céljainkért.
Fogj össze másokkal, akiket ki tudsz egészíteni, és akik kiegészítenek téged! Egymás meglátásaiból építkezve, különböző nézőpontokat összeillesztve, és sokszínű tehetségeiteket felhasználva meglátod, nagy eredményekre lesztek képesek!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.