7. Stratégia: Töltsd fel tankjaidat!
2021. szept. 9., Brockhauser Ildikó

Hosszú autóút során időről időre meg kell állnunk tankolni. Akármennyire is szorít az idő, azt a néhány percet rá kell szánni erre a műveletre.

Milyen ostobaság lenne azt mondani, hogy „nincs időm tankolni, sietnem kell" – és csak nyomni a gázpedált. Mi történne? Egy idő után megállna a kocsi, és ebből a helyzetből sokkal több időbe és energiába kerülne kimászni, mint amennyit a tankolás vett volna igénybe.

Bennünk is többféle tartály tátong, amelyek arra várnak, hogy rendszeresen megkapják a szükséges üzemanyagokat ahhoz, hogy tovább vihessenek minket életünk útján. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a szükségleteinket – amelyet dolgozatok, továbbtanulás, érettségi, és edzés mellett nem nehéz megtenni – akkor bedőlünk a csapdának: azt hisszük, hogy feltöltődés nélkül is képesek vagyunk ellátni feladatainkat és jó teljesítményt elérni. Ennek következtében azonban szükségszerűen – előbb vagy utóbb – bekövetkezik a lerobbanás teljes testi-lelki kimerülés, betegség, levertség és a gyenge teljesítmény formájában. Szükségünk van testünk és lelkünk megfelelő táplálására.

A következő tartályok várják, hogy időről időre feltöltsd őket:

1. Tested: Nyilvánvaló, hogy táplálkoznunk kell. Nem mindegy azonban, mit eszünk. A gyors ételek, cukros üdítők, alkohol és cigaretta silány minőségű üzemanyag; ahelyett, hogy lendületet adnának, csak rontják a „motort". Ezért törekedj egészséges és kiegyensúlyozott étkezésre! Ne feledkezz meg a testmozgásról sem! Azon túl, hogy a mozgás egészséges, segít levezetni a stresszt, és működésbe hozza az agyadat is!
2. Elméd: Fiatalkori éveid tanulásra vannak kitalálva. Azt a fogékonyságot, ami most benned van, ahogyan agyad most képes magába szívni a tudást, többé nem lehet visszahozni! Élj ezzel a lehetőséggel – ez jövőd záloga. Ne herdáld el ezt az időd feleslegesen! Olvass! Alkoss! Utazz! Szemlélődj! Beszélgess! Kérdezz!
3. Érzelmeid: Tudtad, hogy az érzelmi intelligencia elengedhetetlen a sikerekhez? Szánj időt másokkal és saját magaddal való kapcsolatod ápolására! Legyenek olyan barátaid, akikkel tudtok együtt nevetni, egymást támogatni, közösen feltöltődni! Ezen kívül ápolhatod kapcsolatodat idegenekkel is! Próbáld ki, mennyire feldob majd téged is és a másikat is, ha néhány jó szót szólsz vagy egy kedves gesztus teszel egy teljesen ismeretlen ember felé! Azonban ne feledkezz meg arról, hogy ahhoz, hogy másokkal jó viszonyod legyen, először önmagaddal kell jóban lenned! Találd meg azokat a tevékenységeket, amelyek segítenek érzelmi egyensúlyodat fenntartani! Lehet ez naplóírás, bélyeggyűjtés, blog-írás, fényképezés, zenélés vagy kirándulás.

Emlékeztetőül egy anekdotát tegyél el a zsebedbe:
Egyszer megkérdezték Abraham Lincolntól, hogy mit tenne, ha 8 órája lenne arra, hogy kivágjon egy fát. Ő ezt felelte: „az első négy órát a fűrész élezésével tölteném".

Jegyezd meg: a feltöltődésre szánt idő nem kidobott idő, hanem éppen a szükséges és legjobb befektetés a sikereidhez vezető úton!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.