A megtartó erő önmagunkban van!
2012. aug. 24., Kiss Évi

Találkoztatok már olyan valakivel, aki tűzön-vízen keresztülment kitűzött célja eléréséért? Aki nem adja, fel és küzd az utolsó leheletéig?

A „keményen helytálló” személyiség

Gondoljatok csak az élsportolókra, olyan emberekre, akik képesek voltak kigyógyulni súlyos betegségükből, vagy befutni a Megasztárban... :-)
Az ilyen személyiségjegyekkel rendelkező ember, lelkileg edzett, küzdőképes, aktív és optimista személyiség. Főbb jellemzői elkötelezettség, a kihívásokra való reagálás és a kontrollképesség. Hisz abban, hogy az ésszerű határokon belül, a körülötte zajló eseményeket irányítani képes, megfelelő önbizalommal rendelkezik és képes kihívások elfogadására. Az élet természetes velejárója a változás, a változás pedig a fejlődés előfeltétele.

Optimizmus

Egy nőnek van két fia, az egyik állandóan elégedetlen, pesszimista lelkivilágú, míg a másik született optimista. Eljön a karácsony, a nő gondban van, mit vegyen a gyerekeknek.
Egy ismerőse azt tanácsolja neki: 
A pesszimista gyereknek vegyél mindenféle szép ajándékot, attól biztosan jobb színben látja majd a világot. Az optimistának meg csak egy lócitromot adj, nem árt, ha felkészül az élet viszontagságaira. Így is lesz.
Karácsonykor aztán kérdi a gyerekeket, ki mit kapott? - Én egy dugós puskát kaptam - kezdi a pesszimista gyerek. - De ezzel lehet, hogy véletlenül kilövöm valaki szemét, szóval inkább ki se próbálom. Kaptam egy biciklit is, de hát amilyen veszélyesek az utak, biztos elütne egy autó, és meghalnék. Meg kaptam egy villanyvasutat is, de biztos megrázna az áram, úgyhogy említésre sem méltó ez a karácsony!
Mondja az optimista: - Én nem vagyok teljesen biztos az ajándékomban. Azt hiszem, egy pónilovat kaptam, de sajnos még nem találtam meg...

 

Az optimizmus hozzájárul a jó fizikai közérzet és a kedvező fizikai állapot kialakulásához. Az optimista emberek többnyire probléma központúan gondolkodnak, megoldásokra törekszenek.  A pesszimista emberek inkább keresnek érzelemcsillapító kiskapukat. Az egyre gyarapodó vizsgálati eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy az optimizmus mind az egészségmegőrzés, mind a problémákkal való megküzdési hatékonyság szempontjából kiemelten kezelendő, stabil forrástényezője a személyiségnek.

Arról, hogy személyesen Te, a saját életedben, hogyan alakíthatod ki pozitív életszemléletedet, a későbbiekben olvashattok!