Így érd el céljaidat!
2017. febr. 23., Brockhauser Ildikó

Fiatal pszichológus szerkesztőnk sorozatának első részét olvashatják. A téma mindenkinek fontos.

Mivel töltöd a szabadidődet? Valószínűleg vannak kedvenc elfoglaltságaid, amelyek tanulmányi előmeneteledet, pályaválasztásodat, sportteljesítményedet, vagy feltöltődésedet és baráti kapcsolataid építését szolgálják. Bizonyára megesik veled, hogy nehezen döntesz egyik vagy másik tevékenység mellett, hiszen időd és energiád véges, nem férhet bele minden egy délutánba vagy éppen adódó pár szabad órádba. Esetenként úgy érzed, jól osztottad be idődet és energiádat, azonban lehetséges, hogy néha szétesel, fenyegetően közelednek feléd a határidők, és nem jut elég időd a legfontosabb feladataidra.

A fiatalkor főképpen célok kitűzéséről és a feléjük megtett első lépésekről szól. Jó esetben ez az út folytatódik és kiteljesedik a későbbi évek során. A fiatalkor évei meghatározó fontosságúak céljaid eléréséhez, hiszen erre az időszakra esik a pályaválasztás, a munkakezdés. Hiányos vagy rosszul megépített alapokra pedig nehéz lesz építkezni a későbbiekben. Céljaid kitűzése és elérésükért vívott küzdelmed során különböző akadályokkal találkozhatsz. Néha talán kételyek merülnek fel benned önmagaddal kapcsolatban, és elbizonytalanodsz afelől, hogy valóban képes vagy-e a kitűzött feladatra, megvan-e az ahhoz szükséges tehetséged, kitartásod. Előfordulhat az is, hogy szüleid vagy barátaid elképzeléseivel nehezen egyeztethető össze a te célkitűzésed, és abba a dilemmába kerülsz, hogy mások, vagy saját magad álmait váltsd-e valóra. Biztosan él benned egy kép arról is, hogyan és milyen áron lehet sikereket elérni. Talán azt gondolod, hogy ez egy magányos küzdelem, amelyben le kell győznöd másokat, esetleg túlságosan leköt téged egyik vagy másik törekvésed, vagy csak időről időre megbénít téged a passzivitás, mivel teljesen lehetetlennek érzed a helyzetedet. Talán kifogásokat is keresel egyik vagy másik döntésed indoklásához, és azt mondod, hogy a szüleid sem vitték többre, vagy neked nincs lehetőséged, esetleg próbálod elhitetni magaddal azt, hogy az élet mindössze a szórakozásról szól.

A következőkben 7 olyan stratégiát mutatok be neked, amelyek segítségedre lehetnek abban, hogy úrrá légy céljaiddal kapcsolatos bizonytalanságaidon, önmagaddal való kétségeiden, és segítenek túllépned kifogásaidon – tehát egy teljes harci felszereléssel ruháznak fel téged.

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.

Folytatjuk!