Love is love
2022. ápr. 26., Várnai Dóra

Az első szerelmek és randizások, sokszor megmutatják, milyen lesznek a későbbi kapcsolataink. Bár a vonzalom ösztönös dolog: megtetszik valaki és onnantól már csak rá gondolunk, azon törjük a fejünket hogyan tudnánk közelebb kerülni hozzá. A próbálkozások során érhetnek minket csalódások – magukban, a másikban, a barátainkban, a szüleinkben vagy valakiben, akiben megbíztunk…

Az alábbiakban szeretnénk néhány gondolatot megosztani veled, magadra ismerhetsz bennük.

1. Az első kapcsolatok célja inkább az, hogy megtudd, ki NEM illik Hozzád.
A jó partnerhez kell keresni, próbálkozni és hibázni is. Néha nagyon vonzónak tűnik, ha valaki más, mint mi. Innen a mondás: „az ellentétek vonzzák egymást”. Ennek legtipikusabb példája, amikor egy jó tanuló, fegyelmezett, célratörő ember összeáll egy nagyon laza, a szabályokat sokszor semmibe vevő, csak az „itt és most”-ban lévő párral. Ennek sokszor az is oka, hogy belül egy kicsit mások vagyunk, mint amit kifelé sugárzunk és a párunkban a saját belső kivetülését is keressük. Nehéz előre látni, mennyi különbség fér bele a kapcsolatba és mennyi vezet szakításhoz.

2. Akkor vagy igazán készen valakivel randizni, ha valójában nincs szükséged egy kapcsolatra ahhoz, hogy boldog legyél.
Ne maradj együtt valakivel, azért, mert úgy érzed „vele kell maradni”. A kapcsolatok szabad választásokról és nem függésről, kényszerről, kell-ről szólnak. Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ki kell tartani a másik mellett valami bajban, de ez fiatal korban ritka. Mindenki szeretné a nagy szerelmet megélni, és valakivel együtt lenni, de ez általában azoknak sikerül a legjobban, akik nem „vadásznak” a figyelemre, szeretetre, gondoskodásra.

3. A szerelem nem csak érzelem.
A szerelem tettekről is szól. Hiába mondja valaki, hogy szeret téged, ha a tettei nem ezt mutatják. Pl. nem kedveskedik neked, nem veszi figyelembe az idődet, nem tartja tiszteletben a dolgokat, amik fontosak neked, nem segít, ha szükséged van rá. Vannak olyan párok, ahol az egyik folyton hangoztatja, hogy „nem tudok nélküled élni” vagy „ha elhagynál, sosem találnék még egy ilyen párt…”, de eszébe sem jut elküldeni a másiknak a házit, megvárni suli után, vagy neki is venni kaját.

4. Sose randizz olyannal, akivel nem tudnál szakítani.
Nem csak az alapján érdemes megítélni valakit, hogy hogyan bánik a számára szimpatikus emberekkel, hanem az is fontos, hogy konfliktushelyzetben milyenné válik. A szakítás vagy egyéb kapcsolati nehézségek is ilyen konfliktushelyzetek. Ha azt látod, hogy valaki nem tud megbocsátani barátainak, nekimegy a tanárnak vagy az exéről rosszindulatú dolgokat terjeszt és bosszút áll, akkor te is hasonló bánásmódra számíthatsz majd, ha ezt az embert választod…

5. Ne aludj túl gyakran olyannál, akitől sosem akarnál többet.
Sok fiatal nő azt hiszi, hogy képes lesz érzelmek nélkül csak úgy együtt lenni valakivel vagy csak szexuális kapcsolatot fenntartani. A fiúk is általában büszkék az ilyen jellegű kapcsolataikra. Valójában az a helyzet, hogy a lányok, nők számára pszichológiai és biológiai okok miatt is a kapcsolódás a fontos. Ez előbb-utóbb elő fog kerülni. Éppen ezért, ha nem gondolod komolyan, akkor ne csapd be sem a másikat, sem önmagadat.

6. Állj ellen a kísértésnek, hogy azonnal posztolj magatokról
Biztos, hogy egy csomó like-ot kapnál egy „első randi” közös fotóra. Gondold át: ez egy emlékezetes alkalom lehet a neked tetsző partnerrel és ebből a szempontból talán kevésbé fontos egy like egy iskolatársadtól. Ráadásul kellemetlen magyarázkodás lehet abból, ha bár a randi első része (vagy első hetei) jól sikerülnek, de a többi már lejtmenet. Valószínűleg gyakran találkozol olyannal, hogy egyik pillanatban az újság egy sztárpár fényes esküvőjéről ír, félév múlva pedig egyikük azt mondja, hogy már régóta szenvedett a kapcsolatban. Ilyenkor mindenki azon gondolkodik, hogy ha már esküvőn is ezt érezték, hogyan tudtak hazudni egymásnak.