„Nyerd meg az életed!” – miről is szól a Squid Game?
2021. dec. 3., Várnai Dóra

Az utóbbi hónapokban a legnagyobb média-figyelmet kiváltó film kétségkívül a Squid Game (vagy Nyerd meg az életed) című dél-koreai Netflixes sorozat volt.

A film megtekintését 15, máshol 18 éves kortól ajánlják (szerintem sok a vér benne). Az alkotás sokféle kritikát kapott, nagyon-nagyon sokan megnézték szerte a világon.
A történet lényege az, hogy szerencsétlen nehéz sorsú, a társadalomból kivetett emberek vállalkoznak arra, hogy nagy pénznyeremény fejében gyermekjátékokban vesznek rész életre-halálra. Például kötélhúzást játszanak, és akiket elhúznak, azok lezuhannak egy szakadékba és életüket vesztik. Akárhányszor meghal valaki, a nyeremény egységnyivel növekszik. A játékban való részvétel nagyjából önkéntes, bár kérdés, hogy a szereplőknek az életben van-e más valódi választása. A film a játékokon keresztül mutatja meg a különböző emberek stratégiáit (együttműködés vagy önközpontúság), az egymással való kapcsolatuk alakulását (pl. barátságok fejlődését), egyéni megküzdéseiket és a hatalomhoz, a játék irányítóihoz való viszonyukat.

A pozitív kritikák

Sokak szerint hiába szörnyülködünk, a világ valójában így működik. Otthonról nézve a Netflixet sokan igazságtalannak tartják, hogy a szegénység arra kényszerít valakiket, hogy az életüket is feláldozzák a pénzért, de valójában mindenki nagyon jól tudja, hogy a divatos ruháit sokszor gyermekmunkások varrják Bangladesben (Egy évig nem vásárolok ruhát! és Gyereksorsok) vagy a tévénézés közben kanalazott Nutella alapanyagait az orángutánoktól elvett pálma ültetvényeken termelték meg (A Nutella napja van és Pálmaolaj). Többek szerint – bár a filmben furcsa díszletek, életszerűtlen körülmények is megjelennek – ez akár egy dokumentumfilm, egy társadalomkritika is lehetne, ami tulajdonképpen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokan éppen csak a túlélés küszöbén éldegélnek, míg mások efölött szemet hunynak vagy egyenesen szórakoznak rajta (Igazságos világ, Egyenlőtlenség a világban).

Negatív vélemények

Ha valakinek általános iskolás gyermekek is vannak a környezetében, meg fog lepődni, hogy a kisiskolások milyen jól tájékozottak erről az alapvetően korhatáros filmről. Sokan – anélkül, hogy látták volna a filmet - tudják, hogy kik a főszereplők (állítólag az észak-koreai disszidens lány, a 067-es számú a legkedveltebb), mik a játékok.
Sőt egyes iskolákban még játsszák is az egyes játékokat (például a piros lámpa-zöld lámpát) és ami a legrosszabb, hogy a kieső gyerekeket valahogy tényleg meg is büntetik (például megverik). Ez azt jelenti, hogy előfordult, hogy a gyerekek vélhetően az erőszakos filmjelentek hatására bántalmazni kezdték társaikat.

Szerintem itt egy fontos szempont, hogy ez olyan életkorú gyerekek körében fordulhatott elő, akiknek helytelenül engedték meg a szüleik a film megtekintését és egyébként a kortársbántalmazás kialakulása szempontjából érzékeny időszakban vannak. A filmnek tehát az erőszak és hatalom központi témái, amit azért megfelelő érettséggel lehet jól feldolgozni.Mitől lehet ilyen népszerű?

Az erőszak és a hatalom valamilyen formában mindenki életében lehet központi téma. Lehet, hogy valaki az osztályban éli meg, hogy elnyomják és kiközösítik (Csúfolnak, de miért?), mások talán otthon látják, hogy egy családtag hogyan uralkodik mások felett (Szexuális erőszak - tények, tanácsok). Vannak, akik könnyen elveszítik a fejüket és megalázóan bánnak másokkal, sok bennük a harag vagy a félelem. 


A film nézése közben talán legtöbben ezt tudták végiggondolni.
Én mit tennék, ha nem lenne más választásom?
Meg tudnék-e ölni valakit azért, hogy én túléljek?
Nekem mi lenne a stratégiám: összefognék-e másokkal vagy senkit nem engednék magamhoz közel? Meddig jutnék el ebben a játékban?
Mit teszek azért, hogy soha ne kerüljek kiélezett helyzetekbe?
Fellázadnék vagy engedelmeskednék az elnyomásnak?
Lehet-e egyáltalán nyertese az élet-halál harcnak, vagy aki nyer, az is belerokkan?
Sokakat érdekelhet, hogy konkrétan milyen játékos válna belőle, hiszen a hírek szerint filmhű díszletekkel és természetesen halálos áldozatok nélkül, valóban megrendezték a játékokat. Ráadásul készül a sorozat következő évada a nézők nagy várakozása mellett.