Szép vagy!
2012. aug. 14., Nagy Krisztina

Tini korban az egyik legnagyobb probléma a „megfelelési kényszer”, és a „nem vagyok elég szép”. Szerintem minimális mennyiségű olyan tini (és felnőtt…) akad, aki meg van elégedve a kinézetével.
Szeretnél közéjük tartozni?
Olvasd el a cikket, hátha segít! –

Nem győzöm hangsúlyozni, de a gyengébbek kedvéért minden cikkem elejére ki kell biggyesztenem, hogy ezek a saját gondolataim, és a saját véleményem, én senkit nem akarok rávenni semmire, csak egy alternatív utat ajánlok az „átlagos tinioldalas szövegek” mellett!

Nem véletlenül az a cím, hogy „Szép vagy!”, mert hogy ez az igazság. Mindenki szépnek született.A kérdés csupán annyi, hogy képes vagy-e elfogadni a saját szépségedet?
Lehet most csóválni a fejet, hogy „nem, én ronda vagyok”, akkor is ezen áll vagy bukik minden. Ha foggal, körömmel ragaszkodsz ahhoz, hogy „ronda” vagy, és nem vagy hajlandó megváltoztatni a szemléletmódod, akkor bizony sajnálattal közlöm, hogy az is fogsz maradni.

Először is, semmiképpen sem a kinézetedet kell megváltoztatni, hanem a nézőpondot!
Jogos a feltételezés, hogy „attól, hogy én máshogy nézek valamit, még mindenki ugyan úgy fogja látni, mint eddig”, de ez nem teljesen igaz!
Tudom, óriási közhely, hogy „a szépség belülről fakad”, de attól függetlenül igaz. Ha te magadat szépnek érzed, és amennyire tudsz, megelégedsz magaddal, több lesz az önbizalmad, és ezt mások is észre fogják venni! Rengeteget számít a belső kisugárzás! Minden embernek van ilyen, és ezt mások megérzik. Az más kérdés, hogy manapság az agyatlan B.I.R.K.A.-k igyekeznek nem tudomást venni róla, de attól meg nagyon is van, és egyáltalán nem elhanyagolható!Nagyon fontos, hogy a „lelki ügyeidet” is rendbe kell tenned ahhoz, hogy a külsőddel bármihez is kezdhess!

Nem mondom, hogy percek alatt „rendbe tudod szedni magad” és rögtön rájössz, hogy szép az élet, és te is szép vagy, ez mindenkinek másmilyen tempóban megy, az adottságinak, és a körülményeknek megfelelően.Lehet, hogy pár óra alatt „megvilágosodsz”, lehet, hogy napok kellenek hozzá, de az is megeshet, hogy hetek, hónapok. A lényeg az, hogy nem szabad erőltetni! Mindenki csak a saját tempójában haladjon, ahogy jól esik, akár apránként, akár nagy lépésekkel.
Egy valamit tilos: FELADNI!

Ha úgy érzed, hogy valamennyire össze vannak szedve a dolgok belül, akkor rátérhetsz a külsődre. Irány a tükör, és bámuld magad!Ha nem tetszik, amit látsz, nézd csak tovább. Ez vagy te. Ilyennek születtél, ez van.
Abból fogod tudni, hogy a lelked rendben van-e, hogy már el tudod fogadni magadat. Persze nem kell rögtön hanyatt esni magadtól, hogy „azta de gyönyörű vagyok”, de legalább ne érzed magad csúnyának!Mindig vannak az ember életében olyan pillanatok, amikor nem érzi jól magát a bőrében, a fontos az, hogy tudjál védekezni az ilyen pillanatok ellen!

Amennyiben ezekkel megvagy, jöhet a következő lépés.
Mi zavar még? Min tudnál változtatni?
Még mindig úgy érzed, van egy kis túlsúlyod? (Előbb mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy TÉNYLEG van, ne csak bebeszéld magadnak, mert az egyenes út az anorexiához…)Tehát, ha tényleg van rajtad egy kis fölösleg, amitől szeretnél megszabadulni, nyomás sportolni!Én úgy vagyok vele, hogy nem érdemes diétákkal szórakozni. Rendszeres (ez nem azt jelenti, hogy reggeltől estig…), egészséges táplálkozás, és sport. Ennyi.

Pattanások, mitesszerek:
Annyi kencefice van, nekem az égvilágon semmi sem vált be, de hátha te nagyobb sikerrel jársz. Ha nagyod durva a helyzet, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, hátha ő is tud ajánlani valamit.„Nyilvánosságra” pedig válassz valami púdert, alapozót, korrektort, ami lehetőleg tökéletesen passzol a bőrszínedhez. Nem kell az egész fejedet bevakolni egy-két, vagy esetleg több pattanás miatt, elég a „kritikus” pontokat.

Haj:
Egy új frizura lehet, hogy sokat segít! Akár egy kicsit radikálisabb változtatás, nem csak 1-2 cm vágás. (Na persze nem kell a nullásgéppel magadnak esni…)

Ruhák:
Továbbra sem vagyok a bevásárlás nagy kedvelője, és a divatot sem szeretem, de attól függetlenül jól kinézni jó dolog. Ha úgy érzed, néhány új szerelés jót tenne, és van is rá anyagi keret, akkor egy új póló, nadrág, vagy szoknya jól jöhet.De ha nem jön össze, akkor sem dől össze a világ.

Smink:
Ha jól esik, és lehetőleg elmúltál már 15 éves, akkor a halvány smink sem árthat. Viszont NE a sminktől érzed magad szépnek, mert annak az lesz az eredménye, hogy vakolás nélkül ki sem mersz lépni az utcára.

NAGYON FONTOS!
Sem szabad felcserélni a „lélek rendberakós rész” és a szépítkezést, mert kenceficék, új ruhák, stb.  nélkül is szépnek kell érezed magad, és a sminkre, új frizurára, egyebekre csak egy kis „pluszként” tekinteni!
Ha ez nem így van, hanem rögtön magadnak esel, és agyonsminkelt plázacicát csinálsz magadból, akkor úgy fogsz kinézni, mint egy kirakati bábú, amibe egy cseppnyi érzés, és ész sem szorult, viszont „nagyon trendi”!
Ha belül rendben vagy, „jól fogsz kinézni”, de attól még hogy „jól nézel ki”, nem biztos, hogy lelkileg is minden rendben. Remélem, ez senkinek sem mindegy. :)

Végezetül még annyit: SZÉP VAGY!, és ne hagyd, hogy bárki is elhitesse veled az ellenkezőjét!