Kényes kérdés a szexuális felvilágosítás?
2012. jún. 27., Dr. Erős Erika

A serdülőkorban a kamasznak két fő kihívással kell megküzdenie: az egyik az önálló felnőtté válás, a másik a szexuális érés, a szexuális kapcsolatok megkezdése. A serdülőkre jellemző bizonyítási vágy, lázadás, sokszor vakmerőség mindkét téren számos veszélyt rejt magában.A kamaszkor az élet 10-12 éves korban kezdődő és 18-21 éves korig tartó szakasza, amelyet különlegesen intenzív testi, hormonális változás és egyben a személyiség fejlődése  jellemez. Az átlag betegségeket tekintve a kamaszok nagyon egészségesek. Sokkal ritkábban fordulnak orvoshoz, mint a kisgyerekek vagy az idősek.

A szexuális élet kezdete, az életkor, az akkor átélt élmények akár élethosszig befolyásolhatják az életminőséget. A kamaszok érdeklődésének középpontjában a szexualitás áll, amelynek hátterében több tényező szerepel: szeretetéhség, csoportból való kitűnési, versenyzési vágy, a kortársak elvárásai és a szülők odafigyelésének hiánya éppúgy segítik ezt a folyamatot, mint a viharos testi változások.
A szexuális élet két nagy veszélye: a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek. Amennyiben a veszélyt csökkenteni kívánjuk,  felvetődik a szexuális felvilágosítás szükségességének kérdése.

Az iskoláskorúak körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a 14 éves fiatalok negyede, a 16 évesek fele él aktív szexuális életet. A szexuális aktivitás gyakoribb a szakmunkás iskolát végzők, a szeretethiányos vagy csonka családból származó, a tanulásban sikertelen és kevesebb baráti kapcsolattal rendelkező fiatalok körében.Egy másik nemzetközi vizsgálatban, amit 27 országban végezték el, 27 532 egyént kérdeztek meg a szexuális szokásaikról, ebből Magyarországon 1500 főt. A megkérdezettek életkora 16 és 54 év között volt. A vizsgálat alapján a nők 17,7 évesen, míg a férfiak 18,4 évesen veszítették el a szüzességüket.
A kutatásból kiderül, hogy egyre többen használnak valamilyen védekezési módszert az első szexuális élményszerzésnél. A magyar fiatalok (16-24 évesek) 37 százaléka nem tervezte szüzessége elvesztését. Ugyanakkor 76 százaléka használ óvszert az első szexuális élmény átélésekor. Ez arra utal, hogy tettekben már felkészültek az aktusra, hisz mind a fiúk, mind a lányok vásárolnak maguknak óvszert.
A magyarok kimagaslóan nagy aránya (83 százalék) válaszolta azt, hogy egyik fél sem érzett különösebb nyomást az aktus kezdeményezésénél. A férfiak 66 százaléka kifejezetten élvezte az aktust, míg a nők 26 százaléka mondta csak ugyanezt. Náluk sokkal fontosabb az érzelmi kötődés a szexuális élményhez. 40 százalékuk állítja azt, hogy akkor úgy érezte, szeretik. Az adatok jól mutatják azt a tényt, hogy a lányoknál az érzelmi kötődés milyen fontos szerepet játszik a szexuális kapcsolatban. Az első aktusba sokszor ezért mennek bele a lányok, mert azt remélik, hogy nem veszítik el, vagy szorosabban kötik a partnert. A tudatmódosító szerek könnyebbé teszik a kapcsolatteremtést. Az iskoláskorúak negyede fogyaszt alkoholt vagy tudatmódosító szert szexuális együttlét alkalmával.

Jó hír, hogy az első aktus során a fiatalok túlnyomó többsége védekezik, és elsősorban óvszert használnak. 
Örvendetes, hogy 2001 és 2006 között a 18 éves kor alatt elvégzett abortuszok aránya kb. felére csökkent.


Napjainkban a fiatalok szexuális nevelésében a szexuálisan terjedő betegségek új problémákat vetnek fel. A fiatalok körében jelenleg a leggyakoribb fertőző kórokozók a herpeszvírus, a human-papilloma vírus (HPV) és a chlamydia. A szexuális élet korai kezdete, a túlzott kockázatvállalás vezetett oda, hogy jelenleg a kamaszok körében az ilyen típusú fertőzések 20-35%-os arányt tesznek ki – s ez az adat folyamatosan növekszik. A szövődmények (méhnyakrák, garatrák) még inkább hangsúlyozzák a védekezés fontosságát. Hazánkban jelenleg alacsony a HIV-fertőzés, de a határok nyitottsága miatt ebben bármikor robbanás következhet be.

A fentiek alapján nem kérdéses, hogy a szexuális felvilágosításra szükség van. Ez akkor a leghatékonyabb, ha megfelelő információt hiteles forrásból kapnak a gyerekek, viszonylag korán (12 éves kor körül). A médiából a kamaszokat érő kifejezett hatást nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ennek veszélyeit bizonyítottan úgy csökkenthetjük, ha teljes – a kamasz érdeklődését kielégítő – információkat adunk át.Igaz, hogy az iskolában kötelező tárgy a szexuális felvilágosítás, a szülők felelőssége mégsem hárítható át. Hagyományosan a szülők feladata lenne a szexuális életre való felkészítés. Több kutatás bizonyította, hogy a szexuális nevelésben a szülők szerepe meghatározó, a gyerekek jó szülő-gyerek kapcsolat esetén az ő véleményükben bíznak.Ahhoz, hogy hatékonyak lehessünk, mindenekelőtt hitelesnek és őszintének kell lennünk. Ez nem jelenti azt, hogy részletekbe menően kellene a saját szexuális életünkről mesélni, de a tiltás biztosan nem üdvözítő.