Bennünk, rajtunk… velünk élnek
2016. máj. 2., Dr. Klujber Valéria

Tudtátok, hogy több baktériumsejtünk van, mint saját emberi? A velünk élő mikrobák génjeinek száma is több, mint a humán gének száma. Az első egy nagyságrenddel nagyobb!

A velünk élő baktériumok szerepe a bélben a legismertebb. Segítenek az emésztésben, olyan vitaminokat állítanak elő, amik számunkra nélkülözhetetlenek és ugyanakkor folyamatosan kapcsolatban állnak egymással. Tudják, amikor valamelyik fajuk többségbe kerül (pl. mert antibiotikummal kiirtottuk a többieket), cserélgetik egymással a génjeiket…mikor mire van szükségük. Nagyon életképesek.
Szinte biztosan beleszólnak az emberi gének szabályozásába is (lásd erről epigenetika cikkünket). Ezek a saját életünk során szerzett változások akár öröklődhetnek is.Tulajdonképpen ezt az életközösséget hívjuk egészséges embernek.Már a velünk élő férgeket kiirtottuk (részben ennek is köszönhetjük az allergiákat), most a baktériumok vannak soron.
Úgy néz ki, hogy ez nem lesz hasznos megoldás! Az élet első időszakában különösen nagy jelentősége van annak, hogy találkozzunk a megfelelő, általában családból, főként az anyától kapott baktériumokkal. Ekkor alakul ki a bélflóra, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges fejlődéséhez.

Mit tegyünk most, tizenévesen, hogy egészségesek maradjunk?
1. Ne használjatok antibiotikumot alapos orvosi javaslat nélkül.
2. Szedése után figyeljetek a bélflóra visszaállítására – ehhez nagyon sok készítmény kapható ma már, kérdezzétek meg a háziorvosotokat, gyógyszerészeket.
3. Ne használjatok mindennapi kéz- vagy bőrfertőtlenítő szereket, mert ezek tönkreteszik a bőrflórát. Csak akkor fertőtlenítsetek, ha erre alapos ok van, egyébként elég a normál kézmosás!
4. Ne tegyétek tönkre naponta kétszer is a bőrötöket illatos tusfürdőkkel és mindenféle kencékkel. Ha mindenképpen zuhanyozni akartok, akkor kevés szappanfélét használjatok és csak a szükséges helyeken. Ritkán üljetek órákra a kádba!
5. Számoljátok meg egyszer, hogy hányféle vegyszert használtok, lélegeztek be, érintkeztek vele, esztek meg és csökkentsétek a számot!

Staphylococcusok (a bőrflóra részei)