Gerinckímélet a hétköznapokban
2022. nov. 14., ogk.hu

Mit tehetsz most, hogy később se fájjon a hátad?
Semmiképpen ne a súlyemelést választ!

Az izmok ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható, a helyes testtartás tanulással és gyakorlással kialakítható, tudatosítható, automatizálható és fenntartható minden testhelyzetben, a mindennapi élet mozgásaiban és a mindennapi rutin, valamint különleges terhelés (sport, ...) során is.

FONTOS ÚTMUTATÁSOK, néhány példa
1. Helyes ülés (támla nélküli széken):
• talp a földön
• medence előre billentve
• mellkas kiemelve
• nyak-fejtető fölfelé nyújtózik

Ülés támlás széken:
A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a medencénk tetejét, vagyis a derekunkat a széktámla alsó részén. A szék ülőfelülete ne legyen hosszabb, mint a combunk, hogy a szék ülőfelületének eleje ne nyomja a térdhajlatunkat (így nem nehezíti el a térdhajlatban futó erek keringését). A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hossza, hogy a talpunk kényelmesen a földön pihenjen. Helytelen üléskor nem csúszunk hátra, hanem csak a szék elején ülünk, derekunk lóg a levegőben, csak a hátunk közepét támasztjuk meg a szék támláján.

Ez érvényes a gép előtt, vagy a közlekedési eszközön való ülésre is!2. Emelés:
Az emeléstől, főleg a nagy súlyok emelésétől tartózkodni helyes. Az életben sajnos mégis számos olyan helyzet adódik, amikor az emelés elkerülhetetlen. Az emelés helyes kivitelezésének lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest. Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítjük kezünket az emelendő tárgyhoz, és ügyeljünk arra, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb. Kisebb súlyú dolog felemelését egyenesen, vízszintesen tartott törzzsel is végezhetjük. A derék és törzs elcsavarodását úgy kerülhetjük el, ha teljesen szembe fordulunk az emelendő tárggyal. Helytelen emeléskor messze van tőlünk az emelendő tárgy, és derekunkat hajlítva és/vagy csavarva emelünk.

Még több példát a fogmosás vagy biciklizás közbeni helyes tartásról az eredeti anyagban találsz.
Hidd el, ezek fontos dolgok, ha sokáig akarsz mozgásképes, életvidám életet élni. Ha megszokod, akkor később már nem is igényel odafigyelést.

http://ogk.hu/~/media/Files/ogk/gerinckimelet-a-hetkoznapokban.ashx