Már fiatalon is fájhat a hátad.
2022. nov. 11., ogk.hu

Jó tudni, mivel terheljük leginkább gerincünket!

A mai kor embere nem minden esetben tudja elkerülni a gerinc számára megterhelő pozíciókat, a gerinc túlterhelését. Az iskolapad, a mozgásszegény életmód, valamint a számítógép és tévé előtt töltött szabadidő már az egészen fiatalok gerincét is megviseli, ugyanakkor az idősebbek is gyakran találkoznak a problémával a folyamatos ülőmunka, a pszichés túlfeszítettség és sok más körülmény (pl. túlsúly) miatt.
A gerincbántalmak többsége abból fakad, hogy a mindennapok során nem megfelelően használjuk, helytelenül terheljük, illetve túlterheljük gerincoszlopunkat. A tartásért felelős izmainkat ilyenkor egyenlőtlen terhelés éri, egyes izmaink kórosan, görcsösen túlfeszülnek, más izmaink pedig ellazulnak, elgyengülnek, amelynek következtében felborul az izomegyensúly, helytelen tartás alakul ki.
Milyen problémákhoz vezet a helytelen testtartás?
A helytelen testtartás nemcsak a gerincre, hanem az egész szervezetre kedvezőtlenül hat. A nyakon, a háton és a derékon húzódó izmok a fokozott igénybevétel miatt fáradnak, túlfeszülnek és kellemetlen érzésekkel bombáznak minket.
A nyaki gerinc helytelen tartása akadályozza a vér szabad áramlását az agyba, ami okozhat gyakori fejfájást, fülzúgást, szédülést, gyengeségérzetet.
A háti gerinc nem megfelelő tartása, a beesett mellkas és a tüdő összenyomása miatt légzésünk felületessé válik, ami fáradékonysághoz és a fizikai állóképesség gyengüléséhez vezet.
Az ágyéki gerinc rossz tartása miatt túlzott nyomás alakulhat ki a belső szerveinken, ami emésztési zavart eredményezhet. Helytelen és hosszan tartó ülő helyzetben, az előbb vázoltak mellett az alsó végtagok hátsó felszínének nyomódása miatt keringési zavar, visszér alakulhat ki.
Mindezek összessége pedig rossz közérzethez, ezáltal a koncentráció-, valamint a teljesítőképesség nagyfokú romlásához vezethet.

http://ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2016/hirek/20160411_elozze_meg_a_gerincbantalmakat/
Folytatjuk a napi praktikákkal!