Kinek kell harmadik adag Covid-ellenes vakcina?
2021. júl. 22., Dr. Klujber Valéria

Ha kaptál két Pfizert fél éven belül, akkor ne is olvasd tovább, szinte biztosan védett vagy, ha az immunrendszered jól működik.

Azoknak érdemes egyáltalán elgondolkozni a harmadik oltáson, akik Sinopharm vakcinát kaptak, idősek, vagy tudják (mérették), hogy nincs ellenanyag a vérükben. Nekik egy másik típusú (az ajánlás szerint mRNS-alapú vagy esetleg vektor-vírusos) oltás ajánlott. https://index.hu/belfold/2021/07/18/antitest-sejtes-immunitas-falus-andras-sinopharm-gulyas-gergely/

https://magyarnemzet.hu/belfold/merkely-bela-az-antitest-meres-nem-mutat-egyertelmu-eredmenyt-10093589/

Akik mRNS alapú oltást kaptak, de nem alakult ki megfelelő védettségük (ami nagyon ritka), nekik érdemes megpróbálni egy hagyományosabb típusú oltást, hátha. Veszélyét nem ismerjük, viszont a fogékonysággal még lehet baj – sajnos. Vannak olyan vélemények, hogy a harmadik oltás is lehet mRNS-alapú, de szerintem a logika ez ellen szól. Veszélye nincs, de az immunrendszerek eltérnek, mindenki kicsit másképp reagál: ha kétszer nem működött, akkor van rá esély, hogy harmadszor sem fog, érdemes egy másik típust kipróbálni. De erről hamarosan ki fog jönni egy ajánlás, amit az oltó orvosok megkapnak.

Maradhat mindenki a mRNA alapú oltásnál akkor, amikor majd arról lesz szó, hogy gyengült az immunválasz, érdemes egy emlékeztetőt adni. Erre egyelőre nincs szükség, azok az országok, ahol előbb kezdődött az oltás, már 10 hónapos tapasztalattal is rendelkeznek. Ez tehát egy másik indok, amiről augusztus 1-től lesz lehetőség újraoltást kérni – azok, akiknél nem alakult ki kellő védettség és ezért aggódnak, hogy meg fognak betegedni. Az is lehet, hogy az emlékeztetőn túl változtatni is fognak az oltásokon, amit az immunitás fenntartására, megerősítésére javasolnak majd.

Lehet, hogy nem alakul ki megfelelő védettsége azoknak sem, akiknek az immunrendszere betegség vagy kezelés (szteroid) miatt feltételezhető, hogy nem működik tökéletesen. Bizonyos vizsgálatok náluk már eleve három oltással számolnak. https://infostart.hu/tudomany/2021/07/18/van-akinek-mar-harom-vakcinat-ajanlanak-fel

Még egy fontos információ: ha vektorvírus-típusú vakcinát kapott valaki (Astra illetve Sputnyik, vagy Jansen), akkor itt az oltás típusa miatt nem szerencsés többször ugyanazt a vektort (vivő-vírust) ismételni, mert a hordozó vírus ellen is fellép előbb-utóbb immunitás. Így a végén már nem képes célba juttatni a tüskefehérjét, nem alakul ki megfelelő immunválasz a Covid ellen. Éppen ezért az orosz vakcina két oltása eleve más-más adenovírus törzset tartalmazott. Ha ezen oltások után valaki nem lett védett, akkor neki mindenképpen javasolt más típusú (mRNS vagy esetleg teljes vírust tartalmazó) oltást kapnia – tehát Pfizert vagy Modernát, illetve Sinopharm oltást.

Ami azonban a nyájimmunitás elérése szempontjából a legfontosabb: aki még egyáltalán nem kapott oltást, az is oltassa be magát a többiekre és az egész társadalomra való tekintettel. Talán nem nagy ár azért, hogy ne a vírussal teljen el még két évünk… mindannyiunknak!

https://magyarnemzet.hu/belfold/europaban-elsokent-hazankban-valik-lehetove-a-harmadik-oltas-beadatasa-10094543/

Ne feledjétek: az újonnan fertőződők 99%-a egyáltalán nem kapott oltást!

https://index.hu/techtud/2021/07/19/amerikat-elerte-a-negyedik-hullam---mi-mit-tanulhatunk-belole-/