Nőgyógyászat - 2. rész
2018. ápr. 5., Dr. Klujber Valéria, Henter Izabella

Mi történik egy nőgyógyászati vizsgálaton? 

A menstruációd elmúlta után közvetlenül menj nőgyógyászati vizsgálatra.

Amennyiben rendszertelen a ciklusod, és nem tudod kiszámítani, egyeztess telefonon és kérdezz rá, hogy mit tegyél. Amíg várakozol a vizsgálatra, lehet, hogy kapsz egy kitöltendő kérdőívet, ahol rákérdeznek betegségekre, allergiára, milyen gyógyszereket szedsz, mikor menstruáltál először ill. legutóbb stb…

Amikor először belépsz a vizsgálóba:

Az orvos illetve az asszisztens lehet, hogy megméri a súlyodat, magasságodat, vérnyomásodat, feltesznek néhány kérdést. 
Megkérnek, hogy a vetkőzőben/öltözőben vedd le a bugyidat és tedd szabaddá a melleidet.
Ha fázik a lábad, magadon hagyhatod a zoknit, bár a nőgyógyászati vizsgálatra jobb szoknyában menni, hogy úgy ne járj, mint egy kedves fiatal lány.


Először ment életében nőgyógyászhoz. Nyári meleg volt egy kékfestő ruha, szandál és fehérnemű volt rajta és egy ridikül a kezében. Az orvos, miután az adatait egyeztették megkérte vegye le a bugyiját és tegye szabaddá a melleit. Az öltözőben szembesült a lány azzal, hogyha a kérésnek eleget tesz egy szál szandálban és a ridiküllel kell az orvos elé állnia. Egy életre megtanulta, hogyan öltözzön, ha nőgyógyászhoz megy. 

Ha elkészültél a vetkőzéssel lépj be a vizsgálóba, vagy szólítanak.Tudasd, hogy ez az első nőgyógyászati vizsgálatod, akkor az orvos részletesen elmondja mit fog tenni. Ha kérdésed van bizalommal tedd fel, merj megszólalni.Ilyenkor rákérdeznek a szexuális életedre, válaszolj őszintén. Van olyan orvos, aki a beszélgetést a vizsgálat után, szemtől-szemben ülve vezeti. Fontos, hogy ne gyere ki úgy a vizsgálatról, hogy kérdés marad benned.Érdemes otthon összeírni, amire kíváncsi vagy, nehogy zavarodban elfelejts valamit.

Emlő vizsgálat

A vizsgálatot vagy álló vagy fekvő helyzetben végzi az orvos. A szabaddá tett melleidet megtekinti, áttapintja. Figyeld meg, hogy csinálja, hogy magadnak is ellenőrizhesd.

Itt olvashatsz ez emlő önvizsgálatáról

Belső, hüvelyen keresztül történő vizsgálat

A felnőtt nőkön végzett általános nőgyógyászati vizsgálat serdülőkorban, szűz lányok esetében sok mindenben módosulhat. Csak olyan vizsgálatot végeznek, amely feltétlenül fontos. Azt, hogy melyek ezek a vizsgálatok, természetesen a panaszok döntik el.
A vizsgálat mindig nőgyógyászati vizsgálószéken történik, melyből számtalan típus létezik, elsősorban a lábtartók formájában van eltérés. Fekvő, félig fekvő testhelyzetben kell a lábtartóba helyezni a lábakat, így a szeméremtest, a hüvely mind a páciens, mind az orvos számára kényelmesen vizsgálható. Egy kicsit furcsa lehet ez a póz, de gondolj arra milyen sokan átestek már ilyen vizsgálaton, és hogy az orvosodnak nagy gyakorlata van benne. Lazítsd el magad.Szeméremtesti panaszok, hüvelyfolyás esetén szűz lányoknál csupán megtekintés, esetleg mintavétel történik egy vattapálca segítségével a hüvelybemenetből. A nőgyógyász a vizsgálat során a szeméremajkakat kesztyűs kezével széthúzza, hogy a hüvelybemenetet láthatóvá tegye. Ez a vizsgálat bár kellemetlen, hiszen intim testrészt vizsgál az orvos, de teljesen fájdalommentes.Amennyiben már volt szexuális kapcsolata a páciensnek, akkor hüvelyi vizsgálatot is kell végezni, hiszen a panaszok eredete sokszor a hüvely, még akkor is, ha ott nincsenek panaszok. Hüvelyi vizsgálat egy fém, vagy műanyag eszköz (lapoc), köznapi nevén „kacsa” segítségével történik, mely több méretben is készül. Mindig a hüvely méretének megfelelő „kacsát” választanak. A hüvelyi vizsgálat során az orvos a vizsgálóeszközt a hüvelyben kinyitja, így láthatóvá válik a méhszáj. Ez a legtöbb nőnek nem okoz fájdalmat, de érezhetsz izom összehúzódást, kellemetlenséget, próbálj meg nyugodtan lélegezni, lazítani. Amennyiben a hüvely az átlagosnál érzékenyebb (pl. gyulladás-, görcsös medencefenék-izomzat, különösen szűk hüvely esetén) a vizsgálat esetleg kellemetlen, fájdalmas is lehet.


Kenet vétel

A különböző fertőzések illetve egyéb betegségek kiszűrése végett kenetet is vehetnek.  A „kacsán” keresztül egy vatta végű pálcával benyúlnak és a hüvely faláról fájdalommentesen, gyorsan veszik a mintát. Laboratóriumba küldik és értesítenek, ha eltérést találtak, ilyenkor vissza kell menni az orvoshoz megbeszélni a teendőket.

Kétkezi vizsgálat

A hüvelyi feltárást követően „kétkezi” vizsgálatot végeznek, vagyis a nőgyógyász egy, tágabb hüvely esetén két ujját a hüvelybe vezeti, miközben másik kezével kívülről az alhasra gyakorol kisebb-nagyobb nyomást. A cél, hogy kitapogassa a méhet és a petefészkeket, illetve az esetlegesen a környezetükben található kóros elváltozásokat (cisztákat, petevezeték-tágulatot). Bár a vizsgálat ezen része általában kellemetlen, alkalmanként fájdalmas is, a megtapintás útján számos fontos információhoz jut a vizsgáló orvos.Abban az esetben, ha szűz nőn kell kismedencei vizsgálatot végezni, az orvosnak két lehetősége van: a hüvely helyett a végbélbe vezetve mutató ujját, a vizsgálat hasonlóképpen elvégezhető, mint hüvelyi úton. A másik lehetőség hogy érett korú, de még szűz nők szűzhártyája legtöbbször kellő tágasságú ahhoz, hogy óvatosan egy ujjal a vizsgálat hüvelyen át is elvégezhető legyen. A végbélen át történő vizsgálat riasztóan hat, de csak kényelmetlen, kellemetlen érzés, nem fájdalmas.Szűz lányokon, nőkön a kétkezi vizsgálat helyett legtöbbször hasi ultrahang vizsgálatot végzünk. Hasi ultrahang vizsgálatot teli húgyhólyag mellett kell végezni, olyankor, amikor a vizeletét már alig tudja a páciens visszatartani. Ha ultrahangvizsgálatot nem terveznek, akkor éppen ellenkezőleg: nőgyógyászati vizsgálat előtt célszerű elmenni és kiüríteni a hólyagot (pisilni).

A vizsgálat után 

Felöltözhetsz és ha még van kérdésed ne habozz - tedd fel. Ne feledd, évente érdemes ellenőrzésre járnod, ha nincs panaszod, akkor is. Ha bizalommal vagy az orvos és nővér iránt az nemcsak neked jó, de segíti az ő munkájukat is.