Covid kisokos
2021. aug. 17., https://www.pentacorelab.hu/hirek

Ha nem tudod pontosan, mit jelent egy fogalom, amit ma már mindenki használ…

Antigén - Az antigén olyan anyag, amely immunválaszt, ellenanyag termelődést vált ki.

Antigén gyorsteszt - A vírusfehérjéket kvalitatív módon mutatja ki orr-garat mintából oldalsó áramlású (laterális) immunokromatográfiás vizsgálatokban.

Antitest - Más néven ellenanyag, az immunrendszerünk által termelt fehérjemolekula, amely az immunválasz részeként segít felismerni és semlegesíteni a szervezetbe került idegen anyagokat (pl. baktériumok, vírusok stb.) Mindegyik antitestünk speciális, egy meghatározott kémiai szerkezetet ismer fel a behatoló sejten, részecskén vagy víruson.

Antitest / Ellenanyag vizsgálat - Természetes (fertőzés, antigéninger) vagy mesterséges úton (védőoltás során) keletkezett ellenanyagok vizsgálata vérből, amely irányulhat a SARS-CoV-2 elleni IgG vagy IgA/IgM immunoglobulin osztályú humán antitestek kimutatására, vagy ezen belül egy sokkal informatívabb, speciális ellenanyag kimutatására is nagy teljesítményű automatákon. A magasabb specificitású, jobb minőségű tesztek a vírus S1 proteinje (tüskefehérje) ellen termelődött antitestet mutatják ki.

Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt - A vizsgálat a SARS-CoV-2 vírus S1 protein speciális része (RBD) ellen termelődött antitestet mutatja ki. Egyszerűbben, a semlegesítő ellenanyagokat vizsgáló teszt vérmintából, fertőzés után, oltás után (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm).

Kvalitatív módon mérő teszt – Pozitív vagy negatív eredményt ad attól függően, hogy jelen van, vagy nincs jelen a mintában a keresett marker (pl. fehérje vagy nukleinsav).

Kvantitatív módon mérő teszt - Számszerűen is meghatározható mennyiség/érték (pl. a mintában jelen lévő vírus kópiaszáma) alapján ad pozitív, vagy negatív eredményt.

Neutralizáció - Az a folyamat, amely során a képződő antitestek semlegesítik az antigéneket.

Neutralizáló/semlegesítő antitest mérés - lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.

Nukleokapszid-fehérje – más néven N-fehérje. Védi a vírus RNS-t. Mivel konzervált (nem változékony), a különböző teszteken gyakran mérési célpont az N-fehérje ellen termelődő antitest.

RBD ELISA teszt – lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.

SARS-CoV-2 Pozitív eredményű Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából kimutatható a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.

SARS-CoV-2 Negatív eredményű Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából nem mutatható ki a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Tünetes páciens, illetve igazoltan pozitív kontakt esetében javasolt a SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése

SARS-Cov2 PCR teszt (RT-qPCR módszerrel) – A vírus örökítő anyagát (RNS-t) reverz transzkriptáz kvantitatív polimeráz láncreakcióval detektáljuk orr-garat váladék mintából. A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására.

SARS-CoV-2 Pozitív eredményű PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban kimutatható volt a vírus RNS a mintában. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.

SARS-CoV-2 Negatív eredményű PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban nem volt kimutatható vírus RNS a mintában. Az eredmény értelmezésekor figyelembe kell venni az előzményeket és megfontolni a 48-72 órán belüli ismételt mintavételt.

Spike-protein / S-fehérje - Tüskefehérje, a koronavírus felszíni fehérjéje, amelynek segítségével hozzákapcsolódik az emberi célsejtekhez és képes bejutni azok belsejébe szaporodás céljából. A vakcinafejlesztések fő célpontja.

Titer - Egy oldat titrálással meghatározott koncentrációja (pl. antitest mennyisége/koncentrációja a vérben).

Vírus neutralizáló antitestek – olyan semlegesítő ellenanyagok, amelyek képesek megakadályozni a vírus sejtbe való bejutását, azzal, hogy a megfelelő vírusfehérjékhez pl. a koronavírus tüskefehérjékhez kötődnek.

Vírus nukleinsav – DNS (dezoxiribonukleinsav), vagy RNS (ribonukleinsav), a vírus genetikai anyaga, amely a vírus fehérjéket kódolja, és amely szükséges a vírus osztódásához. A vírusok többsége RNS-vírus. A SARS-CoV-2 koronavírus burokkal rendelkező, úgynevezett pozitív-szálú RNS-vírus.