Ne kórházról szóljon a nyár!
2023. jún. 28., Dr. Klujber Valéria

A nyár az önfeledt szórakozás, pihenés, erőgyűjtés időszaka. A barátságokról, szerelemről, bulikról szól. Néhány családnak azonban egyáltalán nem ilyen a nyár. 

Egy év alatt több, mint 10 ezer fiatal kerül kórházba baleset miatt és száznál többen halnak meg.

TUDTAD?
A balesetek képezik a fiatalok nem veleszületett fogyatékosságának leggyakoribb okát. Ugyanakkor tudjuk, hogy a megelőzés átgondolt és következetes alkalmazásával a gyermekbalesetek száma, azok súlyossága és következményei jelentősen mérsékelhetők.

Halálozás
Véletlen balesetek következtében az utóbbi években Magyarországon évente 140-160 0-19 éves korú gyermek és fiatal hal meg. A közlekedési balesetek állnak a halálozási sorrend élén. Jelentőségük a halálozásban az életkorral folyamatosan emelkedik. A nem-közlekedési balesetek közül az első helyen a fulladásos balesetek állnak, ezeket a mérgezés, az önakasztás/félrenyelés, az esés, valamint az égés/forrázás követi.

   Külső halálokok miatt meghalt gyermekek száma 2007Kórházba kerülés
A balesetek nemcsak a halálozás, hanem a kórházi felvételek szempontjából is jelentős csoportot képviselnek.  Évente mintegy 25.000 kórházi felvételre kerül sor a 0-19 éves korcsoportban véletlen balesetek következményei miatt. A legtöbb kórházi felvételt minden korcsoportban az esések okozzák. A 0-4 éves korcsoportban a mérgezések, a többiben a közlekedési balesetek állnak a második helyen.

Az alábbi táblázatban a jellemző balesettípusok sorrendjét láthatod a kórházi felvételek átlagos évi száma szerint két korcsoportban. Az oep adatai szerint 2040 15 és 19 év közötti fiatal került kórházba közlekedési baleset miatt egy év alatt.

 

 Te is tudod mit lehet tenni, hogy ne így legyen! Olvasd el kapcsolódó cikkünket!